Nr. 72 juni - juli 2016

Redactioneel: Gaat het nog vooruit?

‘Zwaar, hè? En zo donker!’ Het Mechelse koppel dat van Dood van een handelsreiziger had verhoopt dat het een fijn avondje toneel zou opleveren, voelt zich toch wat in de kou gelaten. Als het de zaal van t,arsenaal weer inwisselt voor de kille nacht, is dat met de last van Europa om de nek. Bezwaard. Verduisterd. Zelfs het toneel biedt blijkbaar geen verlichting meer voor de sombere dreiging van terreur, massamigratie, overstromingen, recessie, depressie, regressie van alle dag. Zit dan werkelijk alles in het slop?

 

Dossier: Het gaat vooruit

Ooit was 'vooruitgang' de motor waarop de westerse geschiedenis draaide, maar vandaag lijkt dat idee steeds meer te sputteren. Zelfs van de Verlichting wordt te pas en te onpas het einde uitgeroepen. Rest ons dan niets meer dan cultuurpessimisme? Of opent de achteruitgang van de vooruitgangsgedachte onze ogen voor nieuwe manieren om in de tijd te staan?

Print je kunst?

Staan we met de 3D-printer voor een nieuwe kwantumsprong in de kunsten? Op andere domeinen roept het apparaat alvast grote vragen op. Welke narigheid kan daar allemaal mee uitgehaald worden? Stel dat iemand straks zomaar een pistool kan printen? In artistieke middens is dat niet anders. Kan straks iedereen gewoon zelf kunst printen?

 

Totdat het afval van de bom valt

‘Radioactief materiaal, opgeslagen in betonnen tunnels diep onder de grond, kan een catastrofale ramp veroorzaken tot ver in de toekomst, tot in een tijdperk waar we ons nauwelijks iets bij kunnen voorstellen.’ Dat komt niet uit een pamflet van Greenpeace, maar uit de perstekst van Riddle of the Burial Grounds, een tentoonstelling van Extra City. Kan kunst ons wel iets helpen voor te stellen bij die lange nucleaire hypotheek?

 

Embrace of the Serpent: door de ogen van de antropoloog

De eerste Latijns-Amerikaanse film maken die de Amazone presenteert vanuit het perspectief van de oorspronkelijke bevolking. Dat was de ambitie van regisseur Ciro Guerra toen hij zich met zijn crew zeven weken lang afzonderde in het Colombiaanse regenwoud om Embrace of the Serpent te draaien. Zijn film wekt met verbluffende schoonheid diepe verontwaardiging op. Maar komt hij zijn belofte ook na? 

Vooruitgang in de kunst

Zit er nog vooruitgang in de kunst? Rekto:verso vroeg zes stemmen naar het kunstwerk dat hen over vooruitgang een nieuw inzicht gaf. De buit blijkt niet voor één gat te vangen. Er zit meer in vooruitgang dan je denkt.

 

Boeketje Vlaanderen, bottom up

Jarenlang was theater de vaste bakvorm van de sociaal-artistieke praktijk, naast wat beeldende kunst. Maar nu laat Somer van Victoria Deluxe ineens zien dat film misschien wel een veel waardiger medium is om gewone ongewone mensen zichtbaar mee te maken. De film schetst een camping aan zee als een maatschappelijke biotoop, en bevraagt niet alleen de sociaal-artistieke traditie, maar ook de filmindustrie zelf. 

 

Wat moet een mens geloven? Postsecularisme voor beginners

Zo geloofde men dat het zou gaan: het geloof zou verdwijnen, de secularisering van de samenleving zou zich onherroepelijk doorzetten. Dat moest wel: de verlichting bevrijdde de mensheid uit de kerkelijke ketenen, Nietzsche verklaarde God dood, wetenschap legde de wereld uit, kunst werd heilig verklaard. Maar zo ging het niet. Net na 9/11 verklaarde Jürgen Habermas onze tijd ‘postseculier’. We geloven dus weer in geloven, klinkt het. Een aftocht naar denkbeelden van voor de verlichting of de volgende stap in een intercultureel denkend humanisme?

 

Vooruit naar morgen!

Wie zich geen vooruitgang kan voorstellen zonder kerncentrales of een pensioenleeftijd op zevenenzestig jaar, moet maar eens gaan kijken naar Demain. Meer dan één miljoen mensen hebben de documentaire intussen gezien. Met een budget van 1,4 miljoen euro, voor een belangrijk deel bijeengehaald via crowdfunding, hebben makers Cyril Dion en Mélanie Laurent een pracht van een manifest gemaakt. Met vele levende voorbeelden maant Demain ons aan om ons sputterende vooruitgangsdenken dringend heruit te vinden.

 

De kritische omhelzing van technologie en kunst

De verhouding tussen kunst en technologische vooruitgang is op honderd jaar tijd drastisch veranderd. De ongebreidelde geestdrift waarmee de futuristen de allernieuwste technologie nog konden bejubelen als een heerlijk ontwrichtende maatschappelijke vooruitgang, doet nu ronduit bevreemdend aan. Na twee technologisch en industrieel aangejaagde wereldbranden en met een nakende klimaatcrisis in het vooruitzicht, is technologie haar onschuld voorgoed verloren. Zeker van kunstenaars vraagt dat een veel kritischer verhouding tot nieuwe technologieën.

 

High-Rise: hoge gebouwen vangen veel wind

Hoe zal onze toekomst eruitzien? Die vraag hield vorige eeuw zoveel schrijvers en cineasten in de ban dat het een genre werd: sciencefiction. Ondertussen overleefden we zowel 1984 als Back To The Future en weten we dat die toekomst alweer geschiedenis is. Voor High-Rise dook de Britse cineast Ben Wheatley daarom naar het einde van de vooruitgang: ‘Het voelt alsof de film zowel een periodedrama als een sciencefictionprent is.’

 

Over het nut en voordeel van het trage denken. Hans Blumenberg en de radicale nieuwheid van de Verlichting

Het gesprek over de Verlichting – vaker dispuut dan dialoog – is sinds de Verlichting haar naam kreeg nooit meer opgehouden. Zeker na de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust kwam de Verlichting meer dan ooit onder vuur te liggen. Op zoek naar de kiemen van de wereldbrand, werd het vooruitgangsgeloof ontmaskerd als niet meer dan een wereldse hertaling van het christelijke heilsgeloof. Blumenberg, een humanistisch denker met een joodse achtergrond, nam behoedzaam denkend de verdediging op.

De gespierde verlichting van Bart De Wever

Op zaterdag 9 april gaf Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en voorzitter van N-VA, een interview aan Het Nieuwsblad waaruit bleek dat de verlichting helemaal niet op haar einde loopt. Ze blijkt juist ons eerste wapen in een heilige oorlog met alle kwade krachten die onze goede samenleving vandaag bedreigen. Alleen, over welke verlichting heeft De Wever het precies? Een kritische herlezing. Neem ook het artikel zelf erbij (pdf).

 

Signalement: Terug naar het wildebeest in ons

We denken te veel, en voelen te weinig, besluit de Britse filosoof John Thackara in How to Thrive in the Next Economy, een boek vol sterke analyses en alternatieven. Opvoeding en beschaving hebben ons afgescheiden van vitale kennis. Te veel focus op taal, cijfers en kunst zet de wereld op een veilige afstand. Vooruitgang volgens Thackara? We moeten opnieuw aansluiting zoeken met de ander en met de aarde zelf. Terug naar het wildebeest in ons.

 

Rustig vallen

Zonde van het geld

Over het verleden van het geloof in de toekomst

Father John Misty: ‘Bored in the USA’

Kunst 3.0

Eenvoudige wreedheden. Een interview met Saskia Sassen

Voorrang van links

Stil staan

Paul Masons 'Postkapitalisme'. Pamflet of profetie?

Duo Dates: tien voorstellen voor Antwerpen

Games in België 2: search the money!

Stilte voor de slacht?

MIMA: het museum dat geen museum wil zijn

Subsidies beoordeeld: volstrekt onvoldoende

Duivelskunst: het fotografische beeld in crisis

Vrijdag 2 sep: het Grote Participatiedebat

Vluchtelingen op het podium

Cinemaximiliaan: beyond the screen

Vijf correcties op de reacties

Participatie 1: meedoen of mee dóén?

Participatie 2: de plannen in de praktijk

Hoe moet het nu verder?

Hoe verkoop je een ingedeukte kaas als een delicatesse?

Muzieksubsidies: de stilte na de storm

Beeldende kunst: eerste bilan na de beslissingen

Het 2e Cultuurparlement van de Lage Landen

Gaten in het participatielandschap

Dossier: Na de subsidiebeslissingen

Dossier: Het grote participatiedebat

Participatie 3: de beoordeling beoordeeld

Participatie 4: naar een bloeiend landschap

Het ecosysteem van de podiumkunsten, na de beslissingen

Meer van hetzelfde – steeds anders

Games in België 3: opleidingen in ontwikkeling

Subsidies in Nederland, een slagveld

Waarom kosten festivals steeds meer?

Hoe concertpromotor Live Nation wisselt tussen uitverkocht en uitverkoop

State of the Union: er komen nieuwe tijden

Oproep aan toneelstudenten

De berg af

New beat is back (but dead)

Zal Pokemon Go de publieke ruimte redden?

Abbas Fahdel: 'Ik zie geen oplossingen'

De andere kant van Irak