Gawan Fagard

Abbas Fahdel: 'Ik zie geen oplossingen'

Homeland (Iraq Year Zero) - begin oktober opnieuw te zien in België - is een zes uur durende documentaire van de Frans-Iraakse regisseur Abbas Fahdel, niet te verwarren met de gelijknamige Amerikaanse successerie. Niet de CIA speelt hier de hoofdrol, maar gewone Irakezen in Bagdad wiens leven door de eigen regering, door het Westen en door IS onmogelijk wordt gemaakt. ‘Toen ik vertrok, was vluchten iets uitzonderlijks', vertelt Abbas Fahdel aan rekto:verso. 'Niemand vertrok, niemand had het nodig.’

 

De andere kant van Irak

In de nasleep van Homeland – Iraq Year Zero, de actuele documentaire van Abbas Fahdel over Bagdad ten tijde van de Amerikaanse inval, bereiden ook een aantal cineasten in België documentaire films voor over het Irak van vandaag, vanuit het perspectief van Irakese nieuwkomers in België. Dat ruwe materiaal viel te zien in het kader van twee vertoningen van Homeland in Brussel. Een verslag. 

Hoe de hemel trekt

Met Lucifer waagt Gust Van den Berghe zich aan een film naar het wereldvermaarde treurspel van de 17e-eeuwse dichter en toneelschrijver Joost Van den Vondel. Zelf spreekt de cineast niet van een filmadaptatie, maar van een ‘cinematografische vertaling’. Maar wat wordt er precies vertaald, en hoe?

 

Het oorverdovende zwijgen van de natuur

In hedendaagse films met weidse landschappen openbaart zich een aloude romantische metafoor: het natuurlandschap als een spiegel van de menselijke ziel. Zo vredig als die relatie klinkt, zo gewelddadig komt ze tot uitdrukking in twee recente Belgische films: L’hiver dernier en Het vijfde seizoen. Uiteindelijk blijft de natuur ons net zo vreemd en ontoegankelijk als we voor onszelf ontoegankelijk zijn. Een zoektocht naar het begrip van authenticiteit in film.