Mia Vaerman

Signalement: De x-factor van het managementjargon (doorprikt)

Niemand houdt zich nog met inhoud en vorm bezig, maar denkt out of the box na over sterke content en frisse formats. Dat zulke managementspeak onze hele cultuur heeft besmet, wordt helder uitgeklaard in Klein lexicon van het managementjargon. Het boek doorprikt dit jargon woord voor woord en maakt van zijn grondige discours-analyse zelfs een maatschappijkritische aanklacht.

 

Signalement: Terug naar het wildebeest in ons

We denken te veel, en voelen te weinig, besluit de Britse filosoof John Thackara in How to Thrive in the Next Economy, een boek vol sterke analyses en alternatieven. Opvoeding en beschaving hebben ons afgescheiden van vitale kennis. Te veel focus op taal, cijfers en kunst zet de wereld op een veilige afstand. Vooruitgang volgens Thackara? We moeten opnieuw aansluiting zoeken met de ander en met de aarde zelf. Terug naar het wildebeest in ons.

Dans de democratie

Met Moving Together, Theorizing and Making Contemporary Dance schreef socioloog Rudi Laermans een meester-monsterboek: ‘meester’ omdat het een omvattend résumé biedt van de hedendaagse dans, ‘monster’ omwille van de vierhonderd dichtbedrukte pagina's in het Engels. Een nieuw referentiewerk voor dans is geboren.

 

Cultureel darwinisme: naar een kunstenlandschap van de besten?

De metaforen die gebruikt worden om een samenlevingsmodel te typeren, zeggen veel over de tijdsgeest. Ook in het discours over cultuurbeleid en over podiumkunst zijn de vergelijkingen en beeldspraak niet gratuit. Een pleidooi voor herwaardering van een breed middenveld – binnen de podiumkunsten en daarbuiten. 

 

Vechten voor de show

Voor de modale toeschouwer leek theatermaker Marijs Boulogne een beetje van het podium verdwenen, sinds ze in Excavations (2004-2007) met een gehaakte baby door het land toerde. Niets is minder waar. De jongste jaren vertoefde Boulogne in zweterige worstellokalen, waar ze met catchers – mannen én vrouwen – op zoek ging naar de kunst achter Lucha Libre. Spektakelworstelen als een nieuwe artistieke discipline?

Het lijstje van de gevangeniskantine

De kern van penitentiaire opsluiting is deprivatie van vrijheid. Opgesloten zijn. De doorleefde werkelijkheid daarvan houdt een reeks van ontberingen in die amper te overzien is. Want gevangenisstraf gaat vooral om toegelaten en verboden objecten, toegestane en niet-toegestane activiteiten. Hoe voelt het om gedetineerd te zijn? Een oefening in empathie met mensen die ondanks hun misdrijf medemens zijn. In 2013 zijn dat er in België 11.732, onder wie 462 vrouwen.

 

Signalement: Lacan, de rebel

Dertig jaar na de dood van psychoanalytisch boegbeeld Jacques Lacan blijft de Franse intellectuele scène zijn nagedachtenis interpreteren, met twee nieuwe publicaties. Wat heeft het denken van Lacan onze tijd te bieden?

 

Signalement: De mobilisatie van Arcadia

Met De mobilisatie van Arcadia bundelt Stefan Hertmans zijn essays uit de periode 2003-2011. Gevoelige maatschappelijke en artistieke thema’s worden verweven met auteurs, kunstenaars en filosofen van alle tijden en slag.

 

Signalement: De ja-sprong

Eindelijk inzicht. Met haar pamflet De ja-sprong biedt Anna Tilroe zicht op het bos door de bomen van de beeldende kunst. Zonder meelij analyseert de Nederlandse cultuurcritica op 65 pagina’s de kunstscène en haar navrante uitlopers. Centraal staat de vraag: hoe wordt waarde toegekend aan de kunst, door wie en waartoe?