Robbert van Heuven

Subsidies in Nederland, een slagveld

Een maand na de subsidiebeslissingen in Vlaanderen werd ook de vierjaarlijkse ronde in Nederland een slagveld voor de podiumkunsten. Vaste waarden als Dood Paard, het Theaterfestival, Orkater, Laura van Dolron, het Haagse danshuis Korzo, LeineRoebana, Popfestival Noorderslag: allemaal zien ze hun toekomstplannen verdampen. Het onderliggende probleem blijkt hetzelfde als in Vlaanderen. Er is veel te weinig budget voor de beschikbare kwaliteit, en dat blokkeert alle groeikansen.

 

Zal Pokemon Go de publieke ruimte redden?

Het succes van Pokémon Go heeft iets magisch. Overal verzamelen mensen om de publieke ruimte om te toveren tot fantastische arena's waar fantasiedieren welig tieren. Maar wat betekent het eigenlijk als een commercieel bedrijf de publieke ruimte voor zijn activiteiten claimt en de hertovering van de publieke ruimte slechts voor een exclusief clubje spelers geldt?

Games to the next level

Anders dan bij een film of theatervoorstelling is de speler van een computerspel tegelijk toeschouwer en hoofdpersoon. In die dubbele betrokkenheid lopen fictie en werkelijkheid zo in elkaar over dat de spelmakers extra interessante morele vragen kunnen stellen. Laat ik de persoon van wie ik houd sterven als ik er de wereld mee red? Onmogelijke dilemma’s waar de speler zelf iets moet mee doen. Komt de game als verhalend medium tot emancipatie?

 

Een menselijker alternatief voor Europa

Politici twijfelen niet. Dat mogen ze niet van ons. Daarom verdraaien ze graag de geschiedenis en verkiezen ze uiteindelijk een abstract systeem boven het reële lot van mensen. Voor waarheid en vooruitgang zijn slachtoffers nu eenmaal onvermijdelijk. Theater daarentegen levert wel de (democratische) mogelijkheid om twijfel, menselijkheid en alternatieven te tonen. Om over onze toekomst na te denken is het theater een vrijere ruimte dan de politiek, zo tonen Angst en Dantons dood.

 

Nederland na de bijl

Op 1 januari ging in Nederland het nieuwe cultuurstelsel in, waarmee het neoliberale kabinet Rutte-I de Nederlandse cultuur ondernemender en sterker wou maken. Is dat gelukt? In het nieuwe kunstenlandschap vallen vooral de inconsistenties en de kale plekken op. Niet zozeer de heftige bezuinigingen, maar vooral het gebrek aan coherent beleid blijkt nefast.