Over rekto:verso

        Nederlands   English
        Rekto: verso is een gratis tweemaandelijks tijdschrift dat de wereld beschouwt vanuit kunst en cultuur. Het biedt nieuwsgierige cultuurliefhebbers een verdiepende blik op film, podium, muziek, literatuur en beeldende kunst, en betrekt hen dichter bij actuele culturele kwesties. Rekto:verso wil dieper graven dan kranten en radio, maar toegankelijker zijn dan de vaktijdschriften. Als tijdschrift voor cultuur en kritiek willen we bereiken dat de samenleving meer aandacht krijgt voor de kunsten, en de kunsten meer aandacht voor de samenleving.   Rekto:verso is a free bi-monthly magazine that looks at the world from an arts and culture perspective. It offers curious culture lovers an in-depth look on film, performing arts, music, literature and visual arts, and links them to current cultural issues. Rekto:verso wants to dig deeper than newspapers and radio, but be more accessible than trade journals. In short, as a ‘magazine on culture and criticism’ we wish to ensure that society gets more attention for the arts, and that the arts become more aware of society.

 

 

 

 

Rekto:verso...

  • verscheen voor het eerst in september 2003
  • wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap
  • publiceert 5 nummers per jaar, op 15.000 exemplaren
  • wordt gratis verdeeld op een 300-tal plekken in België en Nederland
  • won in 2013 als eerste cultuurtijdschrift een Vlaamse Cultuurprijs

Redactie

Johannes De Breuker (1988) is freelance film- en muziekjournalist. Hij studeerde Taal- en Letterkunde (UA) en Filmstudies (UA). Bij rekto:verso is hij muziekredacteur.

Lotte De Voeght (1982) studeerde Moderne Geschiedenis en Cultuurwetenschappen. Ze werkte als assistent-curator voor Extra City en was enkele jaren de redacteur van het S.M.A.K. Momenteel is ze opnieuw aan de slag bij Extra City Kunsthal. Ze is redacteur beeldende kunst bij rekto:verso.

Wannes Gyselinck (1980) studeerde klassieke talen en schreef een doctoraat over ironie en metafictionaliteit in oud-Griekse retorische teksten. Hij werkt momenteel als docent aan de UGent en KASK/School of Arts, als dramaturg bij LOD, als co-auteur bij theatergezelschap Hof van Eede (Het Weiss-effect, 2014), als muzikant-theatermaker bij jeugdtheaterhuizen Kopergietery (Gebroken Dromen, 2013) en Bronks, en schrijft freelance over (klassieke en hedendaagse) muziek, dans, literatuur en theater.

Wouter Hillaert (1978) studeerde Germaanse en Theaterwetenschappen. Sinds 2002 werkt hij als freelance podiumcriticus, eerst voor De Morgen en Klara, momenteel voor De Standaard. Bij rekto:verso is hij redactiecoördinator.

Ann Overbergh (1978) heeft Internationale Politiek (UGent) en Cultuurmanagement (UA) gestudeerd, en is een doctoraat TEW (UA) aan het afwerken over nieuwe technologieën in videoproductie en -distributie in Oost-Afrika. Werkervaring heeft ze in communicatie (LOD, Festival van Vlaanderen Kortrijk, Vooruit) en sectorondersteunend onderzoek (m.n. de audiovisuele sector, voor BAM). Momenteel is ze programmator bij deBuren.

Virginie Platteau (1978) studeerde Germaanse talen in Leuven en journalistiek in Louvain-la-Neuve. Cultuurjournaliste met een goedaardige vorm van anglofilie.

Fenneke van der Aa (1980) is freelance journalist en tekstschrijver. Ze studeerde Journalistiek in Utrecht en Kunstwetenschappen in Gent. Bij rekto:verso is zij allround redacteur. 

Isolde Vanhee (1976) is docente aan Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent. Ze studeerde Kunstwetenschappen en doctoreerde in de Communicatiewetenschappen (Ugent). Ze is filmredacteur voor rekto:verso.

Katrien Van Langenhove (1979) studeerde Germaanse en Theaterwetenschappen en werkt als assistente aan de afdeling podiumkunsten van het RITS (Erasmushogeschool Brussel).

Orlando Verde (VE 1977, BE 2001). Informaticus van opleiding. Volgde ook Film- en videokunst en Intercultureel Management. Schrijft sinds 2011 met wisselende frequentie voor Kif Kif, MO*, rekto:verso, panfletonegro en andere platformen.

Omkaderende redactie

Mario Debaene (1964) is de vormgever van rekto:verso. Hij studeerde animatiefilm bij Raoul Servais en was onder meer illustrator voor de Franse krant Le Monde. Hij is ook de vaste vormgever van de Brakke Grond in Amsterdam. Voor Campo stelt hij op regelmatige basis onder de naam Cinémario animatiefilmavonden samen.

Anne De Smet (1979) studeerde communicatiewetenschappen (UGent) en cultuurmanagement (UA). Ze werkte bij LOD, Muziekcentrum De Bijloke en Monty, en deed geruime tijd aan corporate communicatie- en projectmanagement bij CultuurNet Vlaanderen. Momenteel is ze communicatiemanager bij Passiefhuis-Platform vzw. Bij rekto:verso versterkt ze mee de communicatie.

Charlotte Gyselinck (1988) studeerde Beeldende Vormgeving en Cultuurmanagement. Communicatie - zowel theorie als praktijk - vormde een essentieel aspect van beide opleidingen. In het kader van haar Masterproef onderzocht ze de communicatiestrategie van S.M.A.K. Ze verzorgt de communicatie van rekto:verso.

Jeroen Rombaut (1977) is redacteur bij Uitgeverij Van Halewyck. Hij is webmaster/eindredacteur van rekto:verso.

 

Eindredactie (extern)

Jan Dertaelen (1989) studeerde af als master in de Literatuur van de Moderniteit. Hij is docent klassieke gitaar en werkt als freelance redacteur/corrector.

Charlotte De Somviele (1988) studeerde Nederlands en Theaterwetenschap. Ze schrijft freelance over dans en theater voor o.a. De Standaard en werkt als onderzoeksmedewerkster bij het Research Center for Visual Poetics (UA).

Heleen Mercelis (1987) studeerde moderne literatuur en theaterwetenschappen, en onderzoekt nu jongerentaal in multi-etnische, stedelijke contexten.

Jurgen Tas (1979) studeerde journalistiek en verzorgde onder meer de column Wanklank voor Gonzo (circus).

Plusredactie

Arne De Winde is postdoctoraal onderzoeker van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen. Hij is werkzaam als literatuurwetenschapper aan de KU Leuven en heeft een bijzondere belangstelling voor o.a. hedendaagse Duitse literatuur, woord- en beeldinterferenties in de kunsten, en het spanningsveld tussen politiek, esthetiek en retoriek. Hij is tevens raadsheer van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart.

Karel Vanhaesebrouck doceert over theater en cultuur aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en Rits School of Arts. Hij is actief als essayist en dramaturg.

Tom Van Imschoot (1978) leeft van spreken en schrijven, in alle mogelijke mengvormen. Hij is criticus, essayist, is graag actief in het theater en werkt als docent literatuur en onderzoeker aan LUCA School of Arts. Hij schreef eerder een proefschrift over lezen en verbeelden bij het werk van Louis Paul Boon (UGent, 2006), genoot van een tweejarige verblijf aan de Jan Van Eyck Academie in Maastricht en was een tijdlang vicedecaan onderwijs van de voormalige Faculteit Architectuur en Kunsten van de Associatie KU Leuven. Zijn interesse draait rond noties als fascinatie, empathie en intuïtie, in relatie tot kunst en literatuur, fictie en non-fictie.

Contact opnemen met de redactie kan via het contactformulier.


 

Werk mee aan rekto:verso!

Zin om een tekst te schrijven voor rekto:verso? Overtuig ons dan van je overgave, je goesting en je kwaliteiten door te schrijven naar redactie [at] rektoverso [punt] be. De auteursrichtlijnen vind je alvast hier.

Mediapartners

Samenwerking: het lijkt in dit land iets van lang geleden. Maar rekto:verso maakt sinds 2011 deel uit van een virtueel klavertje vijf met Apache, MO.be, StampMedia en De Wereld Morgen: vier andere media met een neus voor de onderbelichte hoekjes van het dagelijkse nieuws.

De samenwerking bestaat eruit dat de vijf sites relevante artikels uitwisselen en naar elkaar verwijzen. Rekto:verso speelt daarin een ‘uitsturende’ rol: onze artikels kunnen door Apache, MO.be, StampMedia of De Wereld Morgen overgenomen worden binnen hun eigen profiel. Voor rekto:verso een kwestie van meer zichtbaarheid, voor onze partners een extra culturele input. Noem het wederzijdse versterking. Of nog: goeie wijn moet je delen. Santé!

mo.gif apachebe_klein.jpg dewereldmorgen.png stampmedia_ori.gif

 

Raad van bestuur

Rekto:verso is een vzw naar Belgisch recht en wordt geleid door een raad van bestuur en de algemene vergadering.

De raad van bestuur bestaat uit volgende leden: Tom Rummens (voorzitter), Franky De Vos, Lieve Moeremans, Ann Olaerts, Klaas Tindemans, Adinda Van Geystelen en Karel Vanhaesebrouck

Commentaar