Arne De Winde

‘Alle Menschen werden Schwestern’

In oktober verschijnt Selbst, de nieuwe roman van Thomas Meinecke. In 1998 maakte de Duitse auteur, muzikant en dj furore met de cultroman Tomboy. Ook in Selbst gaat het om gender trouble, het strategische en speelse ondermijnen van genderrollen en -patronen. In Meineckes romans verweven chatboxconversaties van popsterlookalikes, discussies over de appropriatie van de rok en masterthesissen over Meinecke zelf zich met denkers als Bettina von Arnim, Judith Butler, Hélène Cixous en Lana Del Rey. Een gesprek over seksualiteit in beweging en al dan niet klaarkomen.

 

De gespierde verlichting van Bart De Wever

Op zaterdag 9 april gaf Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en voorzitter van N-VA, een interview aan Het Nieuwsblad waaruit bleek dat de verlichting helemaal niet op haar einde loopt. Ze blijkt juist ons eerste wapen in een heilige oorlog met alle kwade krachten die onze goede samenleving vandaag bedreigen. Alleen, over welke verlichting heeft De Wever het precies? Een kritische herlezing. Neem ook het artikel zelf erbij (pdf).

Kermis in Geraardsbergen

Kermissen met reuzen, renners, orgels, draaimolens, stoeten en zo veel meer: wat moeten we ermee? Ze zijn bedoeld om mensen op straat (samen) te brengen, wars van elke sociale, etnische of culturele achtergrond. Alleen kijken wij met ons hoger diploma er zo graag op neer. Waarom? Het enige antwoord is een oprechte duik, twee weken lang in het zomerse kermisgewoel van Geraardsbergen. Een reportage als dagboek.

 

‘Wij zijn vergeten dat wij soeverein zijn’

Zelf denken! De titel van het jongste boek van sociaal psycholoog Harald Welzer is niet toevallig een imperatief. Welzer roept op tot weerstand, in de eerste plaats weerstand tegen onszelf. Voorbij de impasse van dodelijke logica’s als groei en expansie spoort hij ons aan om de wereld zelf vorm te geven, via andere modellen van leven, consumeren en (politiek) handelen: ‘Het komt erop aan de wereld uit te mesten.’

 

Omzwervingen langs La Phrase

Sinds december 2014 slingert zich, op een witte band van 9 cm breed, een zin door Mons. Dagelijks wordt eraan bijgeschreven, aan een tempo van ca. 30 meter per dag. Aan het einde van Mons 2015, culturele hoofdstad van Europa, zal hij ongeveer 10 km lang zijn. La Phrase, zoals het project heet, bestaat uit talloze citaten en teksten van auteurs met een of andere link met Mons. Wat heeft deze verkapte zin ons te vertellen, behalve wat hij zegt? 

We zijn niet gelijk

Als het om rechts denken in Europa gaat, is de Franse publicist en filosoof Alain de Benoist (1943) incontournable. Niettemin gaat hij er zelf prat op al te eenduidige tegenstellingen tussen rechts en links te willen ontwrichten.

 

‘Hoe harder het klettert, hoe beter’. Oswald Spengler revisited

Een pikzwarte pessimist, een megalomane fantast en een mislukte – en dus revanchistische – artiest. De geschiedenis spuwde Oswald Spengler uit als voordenker van het nationaalsocialisme. Bijna een eeuw na de publicatie van zijn tweedelige bestseller Der Untergang des Abendlandes (1918, 1922) blijkt het debat over zijn erfenis springlevend.

 

Blote miserie

N-VA heeft het bastion veroverd dat het altijd liever had willen ontmantelen: het federale parlement. Hoe dat vanbinnen voelt, laat zich nog het beste lezen in kleine parlementaire theaterscènes zoals het voorzomerse kaartspel van enkele N-VA’ers tijdens de verkiezing van de interim-Kamervoorzitter, en de fotoshoot van Zuhal Demir voor P-Magazine. Close reading van een dubbele ontheiliging.

 

‘Onder elke grafsteen een wereldgeschiedenis’. Een gesprek met Sigrid Weigel over de cultuur van de martelaar

De choquerende onthoofdingsvideo’s die terreurorganisatie IS de voorbije maanden op het internet dropte, stellen ons voor een radicaal dilemma: moeten we kijken? Of eerder nog, mogen we kijken? De vraag of beelden van geweld nog ‘mede-lijden’ kunnen opwekken, is door hun massale reproductie via digitale en sociale media complexer geworden dan ooit. Rekto:verso sprak met Sigrid Weigel, een van de leading ladies van de Duitse cultuurwetenschappen, over terreur, martelaarschap en beeldcultuur.

 

Exit through de speelgoedwinkel

Wat gaat er boven de goddelijke obsceniteit van de speelgoedwinkel? Misschien alleen het verdriet als je er buiten komt. Voor wie binnengaat, is er geen weg terug: je wordt ingeleid in de wereld van de volwassenen, starende objecten trekken je aan en stoten je af. Drie auteurs staren terug, zoeken zich een eigen plekje tussen de rekken en vragen zich af wat speelgoed en speelgoedwinkels over onze culturele kijk op kinderen vertellen.