Ontluisteringen

Schaduwen

Geluid klinkt in ons leven voortdurend op de achtergrond, tot het ineens naar voren treedt. Dan worden klanken een gebruiksmiddel, een vorm van cultuur. Met een doel, een betekenis, een geschiedenis. Precies dat is muziek: geluid ontworpen om bewust naar te luisteren. Alleen trekt zelfs muziek zich nu steeds meer terug naar de achtergrond. Het wordt weer gewoon geluid. Muziek om níét naar te luisteren.

 

Wat hóórt

Geluid klinkt in ons leven voortdurend op de achtergrond, tot het ineens naar voren treedt. Dan worden klanken een gebruiksmiddel, een vorm van cultuur. Met een doel, een betekenis, een geschiedenis. Zo heeft vooral de industrialisering onze soundscape beslissend veranderd. Lawaai werd de inzet van een strijd tussen sociale onderdrukking en individuele vrijheid.

Gewoel

Geluid klinkt in ons leven voortdurend op de achtergrond, tot het ineens naar voren treedt. Dan worden klanken een gebruiksmiddel, een vorm van cultuur. Met een doel, een betekenis, een geschiedenis. Nooit blijkt dat zo duidelijk als wanneer geluid muziek wordt, en muziek dans. Wanneer dans één collectief lichaam wordt. Geluid als religieuze extase.

 

Ruimte

Geluid klinkt in ons leven voortdurend op de achtergrond, tot het ineens naar voren treedt. Dan worden klanken een gebruiksmiddel, een vorm van cultuur. Met een doel, een betekenis, een geschiedenis. Kijk naar hoe geluid wordt gebruikt om ruimtelijke afbakeningen weer te slopen. Een kwestie van macht, maar ook van verzet.

 

De aanval

Geluid klinkt in ons leven voortdurend op de achtergrond, tot het ineens naar voren treedt. Dan worden klanken een gebruiksmiddel, een vorm van cultuur. Met een doel, een betekenis, een geschiedenis. Neem Pittsburgh, Pennsylvania, 24 september 2009. Het valt nog steeds na te kijken op YouTube: de nieuwe aanvalscultuur van de ordediensten, tegen demonstranten met onbedekte oren. Nu ja, zo nieuw is al dat akoestische geweld niet.