Vrijdag 2 sep: het Grote Participatiedebat

Participatie hier, participatie daar: we zijn er nog lang niet mee klaar. Ruim tien jaar nadat Bert Anciaux het begrip lanceerde in de cultuursector, is ‘participatie’ nu een van de vijf functies in het Kunstendecreet. Steeds meer kunstenorganisaties willen ermee aan de slag, maar hoe dan? Ook in de jongste beoordelingsronde bestond er soms verwarring over. Vrees niet, participeren kan je leren, laat ons beginnen met discussiëren: op vrijdag 2 september op het TheaterFestival in Antwerpen.

 

Met het Grote Participatiedebat organiseren rekto:verso, Dēmos en het TheaterFestival een open uitwisseling tussen al wie meer en minder ervaring heeft met participatie in de kunsten. Ciska Hoet publiceerde deze zomer een artikelenreeks na lezing van zowat alle subsidiedossiers die participatie aankruisten, en presenteert samen met Dēmos haar indrukken. Zes verschillende kunstenorganisaties vertellen hoe zij van participatie een eigen praktijk hebben gemaakt. Aan vier discussietafels kan je ook zelf mee in het bad, rond enkele prangende vragen. En we sluiten het Grote Participatiedebat af met een collectief gesprek in een grote ronde kring zonder panel… Niets moet, alles mag. Voor activo's en passivo's!

participatie1.jpgVrijdag 2 september, 9u30-13u30

deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen

Prijs: 10 euro (5 euro voor kunstenaars en studenten)

Schrijf je hier in

 

Partizipanen, verenig u!

 

 

Programma

9u00 - onthaal en inloop

Participatie van a tot z

9u30 – An Van den Bergh (Dēmos) belicht het abc van ‘participatie’: waar komt het vandaan, welke soorten bestaan er? Theaterwetenschapper Ciska Hoet (RoSa) las de grote subsidieslag door een participatieve bril en deelt haar indrukken. Geen tijd voor vragen, sorry.

Passieve Participatie

10u15 – Hoe doen ze het op een ander? Ernst Maréchal van Manoeuvre, de Gentse beeldende werkplaats voor co-creatie, Tunde Adefioye van het Brusselse stadstheater KVS en Franky Devos van kunstencentrum Buda in Kortrijk doen hun visie op participatie uit de doeken, vanuit enkele eigen plannen en projecten. Inspiratie gegarandeerd.

Actieve Participatie

10u15 – Voor meer interactief aangelegde zielen is er keuze uit twee discussietafels:

1)    Geven of nemen? Waarom bezig zijn met participatie? Wat haal je er als organisatie zelf uit? Of blijft het toch vooral maatschappelijke dienstbaarheid?

2)    Het begin van een landschap? Ruim 70 kunstorganisaties vroegen middelen aan voor participatie. Wat is er in Vlaanderen nodig om die functie nog beter waar te maken? Wat verwachten we van het beleid?

11u15: PAUZE

Passieve Participatie

11u30 – Hoe doen ze het op een ander? Gerd Dierckx van de kunsteducatieve werking Rasa, Dirk Seghers van de Brusselse multidisciplinaire plek Recyclart en Mulanga Nkolo van de Antwerpse theaterwerkplaats en -opleiding kunstZ doen hun visie op participatie uit de doeken, vanuit enkele eigen plannen en projecten. Inspiratie gegarandeerd.

Actieve Participatie

11u30 – Voor meer interactief aangelegde zielen is er keuze uit twee discussietafels:

3)    Participatie en coöperatie: Sommige spelers hebben veel expertise, anderen zijn ernaar op zoek. Hoe kunnen kunstorganisaties, groot en klein, beter samenwerken?

4)    Partici-wat? Dossierschrijvers weten het als geen ander: geen functie zo breed als ‘participatie’. Wat is het wel, wat niet? Samen op zoek naar een klare definitie.

We praten in een kringetje

12u30 – Als finale gooien we vier stellingen uit de discussietafels in een interactief groepsdebat, omgeroerd met jouw gedeelde inzichten van de voorbije uren. Iedereen kan meedoen, of gewoon luisteren.

13u30 – Einde, met broodjes

 

(En voor de licht verslaafden speelt ’s avonds in De Studio nog de eerste sociaal-artistieke voorstelling ooit op het TheaterFestival: C’est pas parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter van Forsiti’A. Participatie als opsteker, zeker weten. Info en tickets hier.)

 

^ Terug naar boven
 

Reacties

Bijdrage van Paul Craenen van

Bijdrage van Paul Craenen van Musica Impulscentrum voor muziek

https://paulcraenen.com/van-kunstparticipatie-naar-participatiekunst/

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • No HTML tags allowed
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Als maatregel om geautomatiseerde spamrobotten tegen te gaan, vragen wij u het huidige jaar in te vullen. Op die manier kunnen we uw bericht onderscheiden van spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.