Nr. 67 juni - juli 2015

Redactioneel: Verzet het verzet

Het had iets aandoenlijks: de bonte bende van slogans, spandoeken en demonstranten die op 8 mei het Kunstenfestivaldesarts op gang trapte op het bordes van de Brusselse Beurs. Ze hadden er de jongste dertig jaar nog al gestaan, sommigen zelfs elke week. Toen hadden ze hun vuist geheven tegen de invasie van Irak, voor een verbod op uraniumwapens, tegen het Sint-Annaplan van de regering-Martens, voor de Catalaanse onafhankelijkheid, tegen de nachtvluchten boven Brussel, voor de vrijlating van Ali Aarrass, tegen de kwalijke zeden van Berlusconi, voor de juiste verloning van gewetensbezwaarden, tegen de derde ambtstermijn van president Nkurunzina van Burundi, en voor nog twintig andere goede redenen om weer de vaan te hijsen, de banderol te ontrollen en door metalige megafoons het zwijgen te verbreken.

 

Dossier: Verzetje hoger

Dit nummer doet een poging om onszelf opnieuw te inspireren. Verzet waartoe? Verzet waartegen of waarvoor? En vooral: hoe? Kunnen de kunsten het klassieke verzet verzetten? Elk artikel onderzoekt een andere vorm van mogelijk verweer.

Creatief met conventies: Andrea Zittel

Anders gaan leven? De Amerikaanse kunstenares Andrea Zittel deed het gewoon. In haar atelier in de woestijn onderzoekt ze alternatieve vormen van wonen en samenleven. In negatieve vormen van verzet gelooft ze niet, wel in openheid en discussie, met co-creatie als rode draad door haar werk. Deze zomer is haar recente oeuvre te zien in de openluchtexpositie The Flat Field Works in het Middelheimmuseum in Antwerpen.

 

Verzetscinema in Sri Lanka

In Sri Lanka gelden strenge censuurwetten voor de filmindustrie. Wie het verhaal van de burgeroorlog (1983-2009) onverbloemd wil brengen, wordt gedwarsboomd door de overheid. Toch blijven filmmakers zoeken naar manieren om de censuur te omzeilen. Voorlopig zonder veel succes.

 

Cinema voor wakkere zombies

De epische films van de Portugese cineast Pedro Costa vragen om geduldig peuzelwerk. Het zijn pijnlijke wandelingen door de restanten van een mensenleven, een politieke revolutie en een zieltogende beschaving met gedichten, schilderijen en gezangen als zalvende reisgezellen. In zijn verzet tegen een snelle en licht verteerbare cinema wijst Costa de weg naar een mooiere en betere toekomst, voor de jonge filmmaker en de ontredderde mens.

Ja is het nieuwe neen

Het wordt steeds moeilijker om de hedendaagse klassieke muziek te verwijten dat ze zich in een ivoren toren verschanst. Neem nu Stefan Prins en Johannes Kreidler, twee jonge componisten die protest aantekenen. Voorbij het loutere klankexperiment richten ze hun blik opnieuw op de wereld. In Darmstadt – de hoogste ivoren toren van het Europese hedendaagse muzieklandschap – spreekt men zelfs al van een ‘Gehalt-esthetische wending’. Muziek met inhoud! Zou het dan echt zo simpel zijn? Een nee tegen nee-muziek is daarom nog geen ja.

 

Optimisme is het eerste verzet

Wat met de schijnbaar onmogelijk op te lossen problemen van deze tijd? Wat als een overheid structureel tekortschiet en cynische politici schijnbaar enkel met electoraal overleven bezig zijn? Hoe verzet je je in een onverzettelijk systeem? Hackers tonen ons de weg: optimistisch verzet is de toekomst.

 

Verzet? Bezet!

Wie had dat nog voor mogelijk gehouden? Anderhalve maand, van 25 februari tot 11 april, bezetten studenten en docenten het Maagdenhuis, de zetel van het College van Bestuur van de Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam. Hoe dat ging? Een bezetting is geen plan dat je uitrolt. Het is een gebeurtenis. Het is verzet dat zichzelf aan de grond nagelt, maar daarom niet minder vergankelijk is. En toch is het resultaat niet min gebleken.

 

Artiesten en syndicalisten aller landen

Zet een theatermaker, een vakbondsleider en een activiste bijeen, en over één zaak zijn ze het snel eens: verzet moet én kan, vandaag meer dan ooit. Maar hoe? De frak van de vakbond zit te strak, vinden Pieter De Buysser en Rachida Aziz. Wij kijken wel breder dan arbeid alleen, verdedigt Rudy De Leeuw. Maar wat kan er samen? Een onuitgegeven dialoog over betaal-stakingen, clowns op straat en Luc Tuymans op 1 mei. ‘Er is nu een momentum dat we moeten pakken, let’s go!’

 

Akkoord over 21% btw op kunst en cultuur

Vanaf 1 september 2015 gelden betalende kunstuitingen voor de belastingdiensten als ‘luxeproducten’. Ze worden dan onderhevig aan een btw-tarief van 21%. ‘Honderden kunstenaars dreigen op de reguliere arbeidsmarkt te belanden’, vreest de sector.

 

Your Love And Where You Can Take It: A Motivational Manifesto Or Now You’re The Goddamn Star!

Do what you love!

Stop.

Do you feel love, doing what you’re doing right now?

Do you feel like a powerful star whose gravity holds aloft the very heavens? Do you feel warm and tingly? Both excited but also kind of dizzy? If so, that’s love you’re feeling. You’re that star, and from now on you should only ever feel like that.

 

Ongehoorzaam in donkere tijden

In Bertolt Brechts beroemde gedicht ‘An die Nachgeborenen’ (1934-1938) klinkt het zo: ‘Wat zijn het toch voor tijden, waarin een gesprek over bomen haast een vergrijp is, omdat het een zwijgen over zo veel onmenselijke daden insluit!’ De tijden waarover hij schrijft, noemt Brecht ‘donker’, een karakterisering die Hannah Arendt dertig jaar later zal overnemen in de titel van haar essaybundel Men in Dark Times (1968).

Jonge makers in grote huizen: buigen of breken?

Op een systeemswitch in de Vlaamse stadstheaters is het vooralsnog wachten. Terwijl in Nederland bij vele grote gezelschappen een nieuwe generatie aan het roer komt, ziet NTGent op 1 juli de negenenzestigjarige Johan Simons terug binnenzeilen, en koos het KVS-bestuur niet voor de verwachte jonge opvolger Thomas Bellinck, wel voor middenmoter Michael De Cock. Waarom wil het maar niet lukken tussen jong en groot? Het probleem ligt niet bij de leeftijd van de artistiek leiders, wel bij de geblokkeerde verjonging van het model.

 

Dertig variaties van verzet

Een vreemde paradox is het: hoe meer maatschappelijk protest er broeit, des te minder wervende kracht lijkt er uit te gaan van klassieke vormen van verzet. Missen we ideeën en creativiteit? Rekto:verso vroeg een brede schare aan artiesten en activisten naar hun meest inspirerende voorbeeld van verzet. Wat kunnen we er anno 2015 van leren?

 

Arca: ‘Xen’

De permanente vervreemding

‘Wij zijn vergeten dat wij soeverein zijn’

De kunstenaar staat centraal, zei u?

Kontro:Verso: Kunst en activisme

‘It’s a Man’s Man’s Man’s World’

De Indonesische stilte doorbroken, deel 2

Beeldende kunstenaars: klem tussen twee banen

Sublieme beelden in tijden van ecologische rampspoed

Signalement: Het klein verzet

Protest in museale ruimtes

Omzwervingen langs La Phrase

Dossier: En avant Mons!

De nieuwe musea van Mons: het gedroomde model

Mons 2015: Je suis participante. Et toi?

Techno-utopie (x2) in Mons

Arsonic: een stilteplek voor muziek

C’est l’Doudou: een bijzondere traditie

Door tuin en bos – Mons in transformatie

Dans in Mons

De welvaartsstaat: de antithese van kunst?

Vechten tegen de competitie

De projectsubsidies zijn weer de pineut

Zomerfestivals: vrij buiten met theater

Fotografie als bewijslast in tijden van ongeloof

Het portret in digitale tijden

Eriek Verpale: inkt voor de verminkten

Kunst op de VRT 1: was het vroeger beter?

Kunst op de VRT 2: de Passie van de Meester

Kunst op de VRT 3: de stille dood van Cobra

De renaissance van revue?