Tom Dupont

Dertig variaties van verzet

Een vreemde paradox is het: hoe meer maatschappelijk protest er broeit, des te minder wervende kracht lijkt er uit te gaan van klassieke vormen van verzet. Missen we ideeën en creativiteit? Rekto:verso vroeg een brede schare aan artiesten en activisten naar hun meest inspirerende voorbeeld van verzet. Wat kunnen we er anno 2015 van leren?

 

Het verkeerde eind van Jo Libeer

‘De cultuursector moet voor de spiegel gaan staan’, stelde Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie VOKA op 8 oktober in De Standaard. Want: ‘Zonder subsidies heb je toch ook cultuur?’ Dat is natuurlijk om reactie vragen. Hier drie antwoorden, van zowel kunstenaars als cultuurbeschouwers. 

Brand-oefeningen

In het kader van zijn opleiding aan het RITS liep de jonge theatermaker Tom Dupont stage bij Eric De Volder en zijn gezelschap Ceremonia. Op intensieve wijze volgde hij het repetitieproces van Brand op, een tekst en voorstelling die De Volder afgelopen seizoen maakte. Voor Brand baseerde De Volder zich op de schriftjes van Jules Vandenberghe, een brandweerman die in 1943 samen met twaalf andere mannen op de trein richting strafkamp gezet werd. Tien ervan kwamen nooit terug. Minutieus hield Dupont een dagboek bij waarin hij uitgebreid het creatieproces inventariseerde en becommentarieerde.