Matthias De Groof

Re:spons - een briefwisseling over Raoul Pecks documentaire I Am Not Your Negro

In Raoul Pecks docu-essay I Am Not Your Negro, vanaf 10 mei in de zalen, vertelt Afro-Amerikaans schrijver James Baldwin (1924–1987) postuum zijn verhaal over z’n drie vermoorde strijdmakkers Medgar Evers, Martin Luther King Jr. en Malcolm X. De film zette Raoul Peck-kenner Matthias De Groof aan om zijn kijkervaring te delen in een brief aan James Baldwin-kenner Tunde Adefioye. 

 

Dertig variaties van verzet

Een vreemde paradox is het: hoe meer maatschappelijk protest er broeit, des te minder wervende kracht lijkt er uit te gaan van klassieke vormen van verzet. Missen we ideeën en creativiteit? Rekto:verso vroeg een brede schare aan artiesten en activisten naar hun meest inspirerende voorbeeld van verzet. Wat kunnen we er anno 2015 van leren?

Signalement: In and out of Brussels

Op de cover: een sokkel met enkel nog Henry Morton Stanleys schoenen. De rest van zijn cartooneske postuur ligt ongemakkelijk tegen de grond, alsof het nog aan het vallen is.

 

Spectres

Sven Augustijnens nieuwste film Spectres is een exclusieve terugblik op een gitzwarte pagina van de wereldgeschiedenis, getiteld ‘moord op Lumumba’. Augustijnen wordt tot in Congo zelf gegidst door ridder Jacques Brassinne de la Buissière, een geprivilegieerde getuige van de omstandigheden rond de moord. Hoe Spectres inspeelt op Brassines verhouding tot de geschiedenis, zet een postkoloniale verzoening met het verleden op het spel.

 

De Congo-nostalgie van de VRT

Tot op de dag van vandaag schotelt de videozone van de VRT drieëntwintig nieuwsitems voor onder de noemer Congo, vroeger en nu. Het zijn commentaren van Peter Verlinden, koloniale propaganda- en promofilms en getuigenissen allerhande. Veelzeggend is het hoe ze de Congolese onafhankelijkheid impliciet afbeelden als een keerpunt tussen een ‘voordien’ en een ‘nadien’. Samen leveren ze een nogal verdachte suggestie op. De onafhankelijkheid zelf blijkt de oorzaak van alle huidige ellende in Congo.