Thomas Goorden

Tot op de digitale bodem

Het internet zet de aloude tegenstelling tussen underground en mainstream op zijn kop, of beter: lijkt ze uit te smeren in de breedte. Bestaan ze eigenlijk nog wel in hun klassieke betekenis? Wat kwam er in de plaats? En waarom is 1997 zo’n belangrijk jaar? Wat we niet konden vinden via Google, zochten we in het Deep Web.

 

Tijd om de nieuwe democratie uit te klappen

Al jaren lijkt  zowat iedereen het erover eens: er zit een crisis in het hart van de democratie. Revolutionaire ideeën worden bijna wekelijks gelanceerd, om meestal toch op een sisser of een drama uit te lopen. Maar in een paar Britse dorpen gebeurt er nu daadwerkelijk iets nieuws: exit klassieke partijen, enter ‘uitklapdemocratie’. En het werkt nog ook. Wat is er aan de hand? En vooral, wie volgt?

Optimisme is het eerste verzet

Wat met de schijnbaar onmogelijk op te lossen problemen van deze tijd? Wat als een overheid structureel tekortschiet en cynische politici schijnbaar enkel met electoraal overleven bezig zijn? Hoe verzet je je in een onverzettelijk systeem? Hackers tonen ons de weg: optimistisch verzet is de toekomst.