Anneleen van Kuyck

De toonladder van rechtvaardigheid

Tot afgelopen weekend kronkelde zich voor de achtste keer een parcours van hedendaagse kunst door de Mechelse binnenstad. Contour 8 zag het groots: de biënnale voor bewegend beeld moest diepgaand reflecteren over recht en rechtvaardigheid, én het hele gebeuren historisch verankeren op verschillende locaties. Dat bleken veel ambities ineens. 

 

Sublieme beelden in tijden van ecologische rampspoed

Op de foto een oceaan besmet met olievlekken of een laatste wegsmeltende ijsschots. Achter de lens een nietige figuur die deze signalen van de ecologische catastrofe vastlegt met enig gevoel voor tragiek. Blijkbaar daagt de klimaatcrisis zowel kunstenaars als activisten uit tot een tegenbeweging. Maar waarin wijken hun beelden van elkaar af? En heeft verzet nog zin als we niet opgewassen zijn tegen de tegenstander?

Commoning in de cultuursector

De Vlaamse cultuursector ziet bij de besparingen gemiddeld 5 % van zijn subsidies in rook opgaan. Uit tal van cultuurhuizen klonken daarover jammerkreten in de media. Maar wordt het niet stilaan tijd voor een spoorwissel vanuit de sector zelf? Stemmen in die richting gingen op tijdens de derde Trefdag van Pulse Transitienetwerk Cultuur. Een tiental sessies ontleedden het centrale thema Cultuur: (on)gemeen goed! en deelden ideeën voor een meer constructieve dialoog met de overheid, op basis van burgerkracht.