Nr. 61 april - mei 2014

Redactioneel: Sick of ik

Televoting heb ik leren aanvaarden. Selfies heb ik overleefd. Mijn eerste kreet op Twitter was als kotsen, maar ook dat is doorgeslikt. Ik lik nu, dankzij Bpost, postzegels met mijn eigen beeltenis. Alles went. Van recensies van Griet Op de Beeck kreeg ik even pukkels, maar kritiek werd het nooit. Zelfs facebooken doe ik nu met het plichtsbewustzijn van elke communicant. Ja, dokter, allemaal overwon ik het. Bellen met beeld, human interest, gepersonaliseerde cola. Maar toen die dame van Starbucks ineens mijn naam vroeg – die ze niet kon onthouden, en daarom op een beker schreef, die dan míjn beker bleek – toen werd ik ziek. Sick of ik. Ooit was ik burger, toen werd ik klant, en nu mag zelfs dat niet meer. Ik moet mijzelf zijn. Continu ik.

 

Dossier: Samen ik

In 'Samen ik' herbekijken we het ego door een artistieke bril. Omdat de nadruk op het ‘ik’ vandaag groter is dan ooit. Omdat bij uitstek de kunsten dik van ik zijn, en tegelijk gemeengoed. Hoe kijken kunstenaars naar hun individualiteit? Wat zijn nieuwe vormen van samenwerken?

Kunstenbeleid gewenst: een brief

Beste A.

Gefeliciteerd met je aanstelling als kabinetschef bij de nieuwbakken minister van cultuur. Of moet ik misschien veeleer zeggen: ‘innige deelneming’? Je weet immers wat er je te wachten staat. Dat misnoegde kunstenaars je af en toe publiek zullen stalken is wellicht nog het minste leed: trakteer hen gewoon op een rondje. Ik wens je vooral veel luciditeit en vastberadenheid toe in de omgang met de directeuren en intendanten die hard zullen lobbyen voor meer geld of om hun huis te laten erkennen als Grote Instelling, en daarbij ook nog eens te pas en vooral te onpas hun politiek kapitaal mobiliseren. Helaas is moed nog niet in de rekken van de supermarkt te vinden …

 

Het kunstwerk dat nooit af is

Zowel theaterliefhebbers als recensenten wonen zelden meer dan één keer dezelfde voorstelling bij. Dat is, gezien de aard van theater, op zijn minst merkwaardig. Waarom bekijken en beoordelen we podiumproducties net zoals romans en schilderijen: als een voltooid kunstwerk? Een voorstelling is nooit zo  autonoom als ze zichzelf wel eens durft te verkopen. De impact van de omstandigheden rond elke opvoering blijkt veel groter dan je zou durven dromen. De proef op de som.

 

‘Tenshinhan’ – Robbing Millions

Tenshinhan kan vliegen, zichzelf in vieren splitsen en twee armen uit zijn rug laten groeien. Hij vuurt Dodonpa af, een snelle dodelijke energiestraal. Met een verblindende flits leidt hij tegenstanders af. En nu strooit hij ons met de Brusselse band Robbing Millions ook een flakkerende troep stardust in de ogen.

Het bevrijde narcisme van Christoph Schlingensief

‘Zeige deine Wunde’: toon je kwetsuren. Dat werd het artistieke motto van de beruchte Duitse film- en theatermaker Christoph Schlingensief, nadat hij begin 2008 hoogte had gekregen van een tumor in zijn longen – waaraan hij op 21 augustus 2010 overleed. Al het werk dat hij nog realiseerde, zou in het teken staan van zijn ziekte. Cynisch narcisme van een lijdend kunstenaarsego? Autobiografie hoeft niet gelijk te staan aan navelstaren, zo tonen de overzichtstentoonstelling Christoph Schlingensief en de uitgave van zijn laatste notities.

 

Documentaireregisseurs als personages en performers

Hoewel de klassieke journalistieke reportage of fly-on-the-wall-documentaire zeker niet dood is, trekt vooral de performative documentary veel aandacht in recente jaren. Door in hun eigen documentaire op te treden als personage of performer, kunnen regisseurs immers duidelijker en herkenbaarder optreden als creatieve ‘auteurs’ dan wanneer ze braafjes achter de schermen blijven, of zich beperken tot het inspreken van een voice-over.

 

Kunstenaar zoekt statuut

Kunstenaars horen volgens het cliché hongerig weg te kwijnen op gure zolderkamertjes. Niet in België. Want als kunstenaar kan je hier sociale zekerheid opbouwen én een werkloosheidsuitkering krijgen, onder het zogenoemde ‘kunstenaarsstatuut’. Dat prachtige concept kreeg de afgelopen tien jaar echter de volle laag en werd onlangs aangepast. Wat ging er mis?

 

Signalement: Radicale museologie

Onder het gewicht van zijn opruiende titel weegt het boek Radical Museology van Claire Bishop eigenlijk te licht. En toch leest het als een veelbelovende inleiding op een wezenlijke problematiek. Het zet aan om door een andere bril naar musea voor hedendaagse kunst te kijken.

 

Signalement: 'De geknipte stof'. Afscheid van Dirk Lauwaert

Op 11 augustus 2013 had ik net vijf nieuwe overhemden gekocht en vroeg me af waarom mijn verlangen naar nieuwe kleren en schoenen (zeven paar in één zomer!) zo onstilbaar groot was, toen ik het bericht ontving dat Dirk Lauwaert was gestorven. Kort voordien had hij zelf van het gezonde leven afscheid genomen door in zijn tekst ‘De Man, het Leven, het Kostuum’ nog een laatste keer door zijn garderobe te gaan. Bladerend door zijn postuum verschenen laatste boek, De geknipte stof, lees ik opnieuw wat hij voor mij betekend heeft en betekent.

 

Van kleine ik naar grote kunst

De nadruk op het ‘ik’ is vandaag groter dan ooit, ook bij aankomende of pas afgestudeerde kunstenaars. Maar wat als iederéén zich profileert als de kunstenaar van zijn kleine, unieke zelf? Wat als Facebook hooguit een symptoom is van een wereld die op ‘image’, ‘lifestyle’ en ‘selfies’ kapitaliseert?  Geeft dat kunstopleidingen geen andere opdracht? Rekto:verso zette vier betrokken beschouwers rond één tafel, voor een gesprek over het ego van jonge artiesten in opleiding.

 

Egonauten en bricoleurs

Sinds de tijd van de modernisten met hun hoogstpersoonlijke handtekening is opgelost in het postmodernisme, kampt de kunstenaar met een gekwetst ‘ik’. Hoe gaan hedendaagse kunstenaars daarmee om? Egonauten zwaaien de scepter, maar het zijn de bricoleurs die de verschuivingen van deze tijd beter aanvoelen. Zij wisselen de klassieke identiteit van ‘autonoom kunstenaar’ in voor collectieve processen.

Van zelfportret tot selfie

Dürer, Rembrandt, Piccart en Mapplethorpe: vier subjectief gekozen zelfportretten uit de geschiedenis van de schilderkunst en de fotografie leren ons iets over de verschuivende blik op het ‘ik’. Wat ooit begon als een demonstratie van technisch meesterschap en zelfonthulling, evolueerde steeds meer naar zelfopvoering en zelfpresentatie, om vandaag te stranden bij de selfie.

 

Zie ze doen! Portretten van diva’s en theatermakers

Blader door een willekeurig cultuurmagazine, of door een stapeltje concertprogramma’s of de seizoensbrochure van een theatergezelschap en je merkt het meteen: klassieke musici worden anders in beeld gebracht – gefotografeerd, uitgelicht en in scène gezet – dan theatermensen. Wat volgt is een iconografisch sporenonderzoek naar poses, en ego’s. Want wie poseert, is ook altijd een beetje een poseur.

 

Kunst als therapie

De onstuitbare opgang van een groentesnijder

Wijlen ik

You are! Somebody!

Het collectieve heruitvinden

Endless, nameless

Waar ga jij voor kiezen?

Mensen van nu: generatie Samen Ik

Een uitgeknutseld kunstenaarsstatuut

Workshop Filmkritiek

Wie vertegenwoordigt de kunstensector nog?

En wat vindt u van rekto:verso?

Noah: All Aboard!

Beleid als beheer: vijf jaar Joke Schauvliege

Van zelfportret tot selfie: een beeldverhaal

Film: een klant(on)vriendelijk medium

Een toekomst van enen en nullen?

Onevenwichtig en onvolmaakt. Over de tentoonstelling 'Van Gogh/Artaud'

Hoe kiezen voor kunst?

Een menselijker alternatief voor Europa