Laurence Scherz

Van zelfportret tot selfie: een beeldverhaal

Het artikel Van zelfportret tot selfie bespreekt hoe het 'ik' in de schilderkunst en de fotografie steeds anders neergezet wordt. Kunnen we dat ook eens in beelden bekijken? Laurence Scherz maakte illustraties van vrijwel alle voorbeelden genoemd in het artikel. Een blik op de ontwikkelingen van de zelfpresentatie doorheen de kunstgeschiedenis, om te eindigen bij de hedendaagse selfie.

 

Fictieve triënnale: Bergen Assembly

In de kunstwereld is er een wildgroei aan biënnales, triënnales of zelfs quinquenniales. Nu heeft ook Noorwegen een triënnale: het Bergen Assembly – An Initiative for Art and Research. Wat deze zo anders maakt? Haar speelse omgang met fictie blijkt een extra prikkelende vorm van onderzoek. 

Kunstkritiek 2.0

Verdwijnt straks de kritische kunstkritiek, samen met de papieren versies van literaire en culturele tijdschriften? Over die toekomst leeft nogal wat onzekerheid, maar zinvoller dan treurnis of nostalgie is een constructief zelfonderzoek. Tot welke nieuwe vormen van kunstkritiek nodigt het internet uit? Er bestaan al meerdere (internationale) voorbeelden die kunnen inspireren tot nieuwe visies en praktijken. Een mapping van mogelijkheden.