Fenneke van der Aa

Vrouwen op tv: het gouden tijdperk lijkt daar

In de jaren 1980 leefden vier rijpe dames op onze tv: Blanche, Rose, Dorothy en Sophia. Vier scherpe karakters met ieder een eigen persoonlijkheid, die lief, leed en een huis met elkaar deelden. Alles kwam daar op tafel: van werk, ambities en geluk tot vriendschap, gezondheid en seks. Daarmee waren die Golden Girls destijds baanbrekend. Toch duurde het dertig jaar voordat ein-de-lijk meer van dit soort sterke, volwaardige vrouwenrollen op Amerikaanse tv kwamen. Het werd hoog tijd.

 

De uitdaging van een niet-dansbaar concert: Arsenals Dance! Dance! Dance!

Komende zomer viert Arsenal haar 15-jarig jubileum met een tour door België. Gezien hun vorige tour, Dance! Dance! Dance!, zijn de verwachtingen voor deze Birthday Bash' hooggespannen. Want bij die laatste reeks filmconcerten’ zochten de heren de grenzen op tussen live muziek en film. Maar was dit echt zo baanbrekend? En willen we dit niet-dansbare concert straks ook terugzien?

Gideons kleine leger

Eens moet je het roomse van je afschudden. Niet meer het schijnheilige boontje uithangen. En durven om, net als de oudtestamentische rechter Gideon, plaatselijke heilige huisjes in te trappen. Maar waar te beginnen? Rekto:verso vroeg vier creatievelingen met buitenlandse achtergrond naar de Lage Landen te kijken: welke onbesproken gebruiken, verborgen taboes en onaantastbare schijnwaarheden beheersen ons cultuurlandschap?

 

Kunstenaar zoekt statuut

Kunstenaars horen volgens het cliché hongerig weg te kwijnen op gure zolderkamertjes. Niet in België. Want als kunstenaar kan je hier sociale zekerheid opbouwen én een werkloosheidsuitkering krijgen, onder het zogenoemde ‘kunstenaarsstatuut’. Dat prachtige concept kreeg de afgelopen tien jaar echter de volle laag en werd onlangs aangepast. Wat ging er mis?

 

Een uitgeknutseld kunstenaarsstatuut

Sinds 1 april 2014 zijn de laatste wijzigingen aan het herziene ‘kunstenaarsstatuut’ in zwang. Dat statuut, resultaat van intussen 45 jaar gepuzzel, moet kunstenaars helpen met speciale regels in de sociale zekerheid en aansluitende regels in de werkloosheid. Althans, dat is de bedoeling. Vraag is: werkt dat nieuwe statuut wel?

Tijd voor een sociaal journalistenstatuut

Een heroriëntering van de perssteun voor mediabedrijven naar de journalistiek zelf? Begin bij het zelfstandigenstatuut van freelance journalisten. Tot op heden hebben zij hetzelfde statuut als de bakker om de hoek. Raar, want de journalistieke beroepspraktijk heeft weinig gemeen met de gemiddelde eenmanszaak. Voor kunstenaars bestaat al het kunstenaarsstatuut, dat rekening houdt met hun specifieke beroepspraktijk. Vanaf 2014 vallen hier in uitzonderlijke gevallen ook freelance journalisten onder. Maar waarom wordt voor hen geen eigen statuut uitgedacht in dezelfde lijn?

 

De arme illustrator: feit of fictie?

In de illustratieve sector gonst het al jaren – los van de crisis – van de geruchten over een algehele malaise. Een illustratie is misschien goud waard, maar levert een habbekrats op. Illustreren is bikkelen op droog brood, zonder veel waardering voor je vak. De gemiddelde illustrator wordt zwaar onderbetaald, zo wordt er gefluisterd. Wat is daar van aan? (Hier de problemen, verder de oplossingen)

 

De welgestelde illustrator: haalbaar of hopeloos?

Als illustrator hoef je, door diverse problemen in de sector, niet te rekenen op een riant maandinkomen. Toch zijn er illustratoren die wél het hoofd boven water houden. Hoe krijgen zij dat voor elkaar? En wat zijn mogelijke pistes voor de hele illustratiepraktijk? Meer solidariteit, meer gebundelde krachten zijn gewenst.

 

Vers van de Chinese pers

Uitgeverijen doen graag een tikje geheimzinnig, wanneer het over hun drukpraktijken gaat. Nu hoef je als uitgever niet te vertellen waar je je boeken laat drukken. Maar gezien de neerwaartse spiraal waarin vele Nederlandstalige boekdrukkerijen zich bevinden, brandt toch de vraag: waar worden boeken eigenlijk nog gedrukt? Steeds meer wordt er uitgeweken naar Azië en Oost-Europa, ten koste van lokale drukkerijen.