Nr. 70 februari - maart 2016

Redactioneel: Pop voor je kop

Op vrijdag 6 november keek een recordaantal van 3,6 miljoen Vlamingen en Nederlanders naar de finale van K3 zoekt K3. Met 170.000 tweets kroonden de nieuwe blonde, zwarte en rosse van Studio 100 zich die dag tot ‘het tweede meest besproken onderwerp ter wereld’. Bij VTM was het twintig jaar geleden dat er zich nog eens zoveel mensen tegelijk aan één programma hadden vergaapt (blijkbaar was De Kotmadam in 1994 nóg straffer). En natuurlijk zeggen cijfers niet alles, maar zo werd de verkiezing van Klaasje, Marthe en Hanne tot de nieuwe melkkoeien van de laaglandse populaire cultuur dus de tv-gebeurtenis van het jaar. Waar was jij op 6 november 2015?

 

Dossier: Populair

Valt er met meer nuance naar populaire cultuur te kijken dan ze meteen te veroordelen of ze juist kritiekloos te omarmen? Dit nummer reikt van Jommeke tot Marc Coucke, van Adele tot Bevergem. Met een ommetje langs Geraardsbergen.

Gaat het hoge omlaag, of het lage omhoog?

‘Veel populaire cultuur is vormelijk steeds straffer geworden, maar haar morele inhoud lijkt weg te deemsteren.’ Als publicist en NRC-columnist vormt Bas Heijne zo’n beetje het politieke geweten van Nederland, maar hij koestert ook brede culturele interesses. Vooral het verband tussen die beide bekommernissen blijft een boeiend vraagstuk. Wat is de link tussen ‘populair’ en ‘populistisch’? En welke rol spelen de media?

 

Kleine apologie van het populaire

Over het schijnbaar evidente woordje ‘populair’ bestaan tonnen misverstanden. Vaak wordt ‘populair’ verward met ‘populisme’, en nog vaker met begrippen als ‘massacultuur’ of ‘volkscultuur’. Tegendraadsheid, humor, zelfrelativering: dat zijn de basisingrediënten van populaire cultuurvormen. En daar hebben we er – helaas – veel te weinig van, ook al menen cultuurpessimisten dat ons Avondland nu al ten onder gaat aan een overdaad aan populaire cultuur. Zij vergissen zich van vijand.

 

Marc Coucke of de teloorgang van het populaire

Bestaat er nog wel zoiets als het populaire? Het lijkt zich overal aan ons op te dringen, vanop reclameborden tot in cultuurcentra. Maar er is een groot verschil tussen de hogere regionen van de kijkcijfers en de ware populaire cultuur. Veel, zo niet alles, heeft zich vandaag verkleed als populair. Multimiljardair en sportliefhebber Marc Coucke voorop.

De volkse vlucht achteruit

Onder onze hang naar het populaire schuilt een diep nostalgisch verlangen: terug te kunnen keren naar het verloren paradijs. Sinds we uit dat land van melk en honing zijn verdreven – aldus een van onze meest hardnekkige mythes – zijn we ballingen in een vervreemde werkelijkheid. Kunnen we terug naar dat paradijs, onaangetast door de moderniteit? Precies dat belooft ‘het populaire’, als een shortcut: de helende aanwezigheid van het verleden in het heden. Maar is onze nostalgie naar het volkse de remedie of de ziekte zelf?

 

Kermis in Geraardsbergen

Kermissen met reuzen, renners, orgels, draaimolens, stoeten en zo veel meer: wat moeten we ermee? Ze zijn bedoeld om mensen op straat (samen) te brengen, wars van elke sociale, etnische of culturele achtergrond. Alleen kijken wij met ons hoger diploma er zo graag op neer. Waarom? Het enige antwoord is een oprechte duik, twee weken lang in het zomerse kermisgewoel van Geraardsbergen. Een reportage als dagboek.

 

Het anti van de echte held

Geen fenomeen dat meer over populariteit leert dan koers, zeker gezien zijn grote populatie antihelden. Neem de eeuwige aanvaller Thomas Wegmüller: hoe meer koersen hij verloor, hoe populairder hij werd. Is winnen dan toch niet het enige wat telt? De brede uitstraling van de antiheld leert ons veel over sport, maar nog meer over onszelf.

 

Klassieke muziek zkt minder klassiek publiek

‘Iedereen klassiek!’ Het laat zich makkelijker scanderen dan in de praktijk brengen. Klassieke muziek krijgt vaak het verwijt de kunst van een elite te zijn. Of moeten we juist spreken van een bedreigde minderheid? Hoe dan ook wordt tegenwoordig geld noch moeite gespaard om deze hoge kunst aan de gewone man te brengen. Waar ligt de grens tussen noodzakelijke transformatie en platte zelfontkenning? Wat is de kunst van populariseren? Een gesprek met vier professionele ambassadeurs van klassieke muziek.

 

De cultuur is gansch het volk

Voor een sociaalpolitieke kijk op het populaire moet je bij Owen Jones zijn. Amper 31 is die Britse ‘socialist van de vierde generatie’, maar hij heeft al twee bestsellers op zijn naam: één over de arbeidersklasse en één over het establishment. Zijn visie op ‘het volk’, vanouds de wieg van het populaire, staat niet los van hoe de hogere machten dat volk klein houden. Ergens tussen die twee polen dicht Jones populaire cultuur veel power toe. ‘Politiek theater kan soms vreselijk zijn, maar comedy juist heel machtig.’

 

Opstand der makke schapen

In de twintigste eeuw werd populaire cultuur vaak afgedaan als puur commercieel en inhoudsloos. De liefhebber van strips en tv-series werd een fan genoemd die zich passief overgaf aan minderwaardige massamedia. Sinds de opkomst van internetfora en fanfictie wist die fan zich echter te ontvoogden via een actieve participatie in transmediale verhaalwerelden. De fans van gisteren zouden weleens de makers van morgen kunnen worden.

 

Populaire cultuur is zo meta

De tijd dat popcultuur werd afgeserveerd als hersenloos vermaak, is voorbij. Vandaag citeren cultuurkenners naast Shakespeare ook de gevatte Hollywood-scenarist Aaron Sorkin en bekijken ze naast arthousefilms ook sitcoms als Community. Waarom? Waarom lijk je intussen zelfs voor je tv een ingewijde te moeten zijn? De meerwaarde die we vroeger zochten in de schone kunsten, schuilt in ons gelinkte universum steeds vaker in een voorvoegsel: meta.

Trek me uit de Vlaamse prei

De Vlaamse literaire keuken biedt van alles wat. We hebben schone en populaire letteren, boeken voor fijnproevers en boeken voor lekkerbekken. Maar klopt dat wel? Midden in de menukaart van de Vlaamse literatuur gaapt er één groot gat.

 

Populair is wat van ons is

Met Bevergem zond de VRT voor het eerst een eigen serie uit die resoluut voor het dialect als voertaal koos. En dan nog zonder ondertiteling … Dat de openbare omroep daarmee stiekem zondigde tegen zijn eigen Taalcharter, zegt iets over de schuivende verhouding tussen taal en populaire cultuur. Is streektaal de oorzaak of het wezenskenmerk van de populariteit van zoveel Vlaamse beeldfictie? Eén ding is zeker: het succes van Bevergem bewijst dat Vlaanderen eigenlijk niet bestaat, tenzij als een verzameling taalstammen.

 

Terug naar Bevergem. Waarheen met de Vlaamse comedy?

‘The Hum’, Dimitri Vegas & Like Mike

(wordt niet meer vervolgd). De identiteitscrisis van de Vlaamse familiestrip

Bitter en Zoet

Zes voorstellen voor de Vlaams-Nederlandse kunstensector

Welkom op het Cultuurparlement van de Lage Landen!

Lezers gezocht voor een onderzoek naar de actuele kunstkritiek

Debat: lijden, medelijden en religie

Seksisme in de Belgische film

'The Wolfpack': familie in lockdown

Hebben onze orkesten een toekomst?

Come together: staat van de muziek

Open brief aan Jan Fabre

Open Letter to Jan Fabre

Hard & heavy in België

Live optreden staat onder druk

De kunsten in de nevelstad van morgen

De inheemse schaduw van Edith Dekyndt

Mozes en de berg: beeldende kunst in de gemeente

Een KUS voor de KVS!?

Maandag 6 juni: doe de DUO DATES!

Masterclass: Leuven Kritiek

Stemmen in je oor: podcasts in Vlaanderen

Wat toon ik? 'Patience' of het scopisch ongeloof van Daniel Clowes

‘Flanders, state of the art’: handel ernaar