Bart Caron

Bewondering

Deels is bewondering de verrukking of ontroering die je ervaart bij een voorstelling of een film, maar ook een bijzonder moment op een feest of familiegebeurtenis kan je ontroeren. Tegelijk moet er méér gebeuren, zoals bij een boek dat je vervoert en meevoert naar een illusionaire wereld. Je bent wie en waar je bent, in meerdere werelden tegelijk.

 

Hebben onze orkesten een toekomst?

Zowel de Vlaamse als de federale overheid maken zich zorgen over hun klassieke orkesten. Vooral over de vijf orkesten die met muzikanten in loondienst werken. Vlaams minister Sven Gatz en federaal minister Didier Reynders bestelden elk een onderzoeksrapport. Samen brengen die onderzoeken niet alleen een paar schrijnende pijnpunten in kaart, maar stellen ze ook een paar toekomstscenario’s voor. Dat zet het debat weer op scherp. Gaan we verder besparen op klassieke muziek in België, of er een visie voor ontwikkelen?  

Fernand Huts, mecenas van cultureel erfgoed

Fernand Huts van Katoen Natie trekt 8,2 miljoen euro uit voor kunst. Zijn demarche is opmerkelijk. Gaat het hem werkelijk om extra steun aan de uitstraling van het Vlaamse culturele erfgoed, of toch vooral om zijn eigen uitstraling als ondernemer? Waar symbolisch en reëel kapitaal verstrengeld raken, poppen vele vragen op.

 

Mozaïek: rechts-linkse canon

We vroegen een representatief deel van de Vlaamse volksvertegenwoordigers naar hun culturele favorieten, over partijgrenzen heen van rechts naar links.

 

United we stand! Nood aan een collectief cultuurplatform

De cultuursector mag zwaar weer verwachten. Daarom deze oproep aan alle cultuurliefhebbers: tijd om samen een tegenkracht te vormen. Hoe pakken we het aan?

Kunstenbeleid gaat niet over verfondsing

Bij de discussie over verfondsing worden een aantal zaken niet aangehaald, die nochtans de achillespees van de discussie uitmaken. Meer zelfs, het komt er eigenlijk niet op aan een antwoord te geven op de vraag of een verfondsing een verbetering zou zijn ten opzichte van de huidige situatie, maar wel of de mechanismen van beoordeling en subsidiëring deugdelijk zijn.

 

Beter besparen op cultuur

Moet Cultuur net als andere beleidsdomeinen inleveren als de staatskas slabakt? Of is het een te kwetsbaar domein? Of moet Cultuur juist, omdat het als een luxeproduct wordt beschouwd, des te meer inleveren? Te vaak gaat de discussie over hoeveel er bespaard wordt, in plaats van hoe dat ook anders zou kunnen. Een paar voorstellen.