MO*

Kleur in de Vlaamse klei. Diversiteit op de planken

Terwijl de Vlaamse cultuurhuizen met verrekijkers speuren naar nieuwe spelers om hun podia te 'ontwitten', zo observeert MO*, nemen jonge stedelingen het interculturele heft in eigen handen.

 

‘Muziek verzacht de zeden. Niet’

Hoe komt iemand uit de wereld van de experimentele hedendaagse muziek terecht in de frontlinies van de hedendaagse conflicten en armoede? En wat leert hij uit die culturele en humanitaire omzwervingen over mens en muziek? MO* vroeg het aan Lukas Pairon, doctoraal onderzoeker aan de UGent en oprichter van Ictus Ensemble, Music Fund en de Derde Partij.

Amitav Ghosh: 'Papaver was het belangrijkste handelsgewas'

Zijn romans zwemmen letterlijk in de historische details, maar Amitav Ghosh wordt niet gedreven door een zucht naar Aziatische exotiek. Voor MO* belicht hij de historische wortels van de mondiale vrijhandel. ‘Als je handel compleet vrijmaakt van elke morele overweging, dan wordt het een volkomen krankzinnig systeem’, zegt hij, every inch a gentleman.

 

Raoul Peck: 'Het monopolie moet doorbroken worden'

Raoul Peck, regisseur van de films Lumumba en Sometimes in April, wordt dit jaar zestig en viert dat met een kritische documentaire over de falende hulp aan zijn geboorteland Haïti. Assistance fatale, straks te zien op het MOOOV-festival, is uitgesproken politiek. ‘Dat komt doordat het leven zo doordesemd is van politiek’, vertelt hij aan MO*.