Gie Goris

Strijdbaarheid

Strijdbaarheid in de kunst is een waarde die niet verloren mag gaan, tenzij we achter willen blijven met de waardeloze keuze tussen twee opties: commercieel entertainende kunst of ironisch ‘geëngageerde’ kunst. 

 

'Franz Kafka maakt geen kans vandaag'

Farida Shaheed, bijzonder VN-rapporteur over culturele rechten, breekt een lans voor de vrijheid van artistieke expressie en creativiteit, omdat we wel eens vergeten dat het om een mensenrecht gaat. 'Er is een toenemende bezorgdheid over de beperkingen op artistieke vrijheid die in alle regio’s van de wereld opgelegd worden.' (MO*)

‘Muziek verzacht de zeden. Niet’

Hoe komt iemand uit de wereld van de experimentele hedendaagse muziek terecht in de frontlinies van de hedendaagse conflicten en armoede? En wat leert hij uit die culturele en humanitaire omzwervingen over mens en muziek? MO* vroeg het aan Lukas Pairon, doctoraal onderzoeker aan de UGent en oprichter van Ictus Ensemble, Music Fund en de Derde Partij.

 

Amitav Ghosh: 'Papaver was het belangrijkste handelsgewas'

Zijn romans zwemmen letterlijk in de historische details, maar Amitav Ghosh wordt niet gedreven door een zucht naar Aziatische exotiek. Voor MO* belicht hij de historische wortels van de mondiale vrijhandel. ‘Als je handel compleet vrijmaakt van elke morele overweging, dan wordt het een volkomen krankzinnig systeem’, zegt hij, every inch a gentleman.

 

Geweld

De echte plunderaars zijn de banken en de multinationale bedrijven. Die oneliner werd de wereld rond getwitterd tijdens de dagen dat Londen en andere Britse steden het toneel waren van het ergste straatgeweld sinds jaren. De boodschap is wellicht niet overgekomen bij mevrouw Patel, die verbijsterd achterbleef in haar verwoeste en geplunderde buurtwinkel, bij de jongen uit Maleisië wiens rugzakje leeggehaald werd terwijl hij dacht geholpen en getroost te worden, of bij de duizenden buurtbewoners die hun auto, huis of schaarse bezittingen in vlammen zagen opgaan. Maar dat maakt de vaststelling in de oneliner niet per se minder waar.

Held voor één dag. 'Haven 010', theatervoorstelling over hedendaagse migratie

Theatermaker Michael De Cock, ‘t Arsenaal, Union Suspecte en Walpurgis sloegen de handen in elkaar om een voorstelling te maken waarin de hedendaagse migratie centraal staat. Een voorstelling dus die zich aan de schaduwrijke onderkant van de samenleving afspeelt. Na succesvolle reeksen in Oostende en Antwerpen  is Haven 010 klaar om in de rest van het land te toeren. (18 augustus 2010, MO)

 

Hoe kan kunst nog subversief zijn?

Kunstenaars noemen hun werken graag ‘interventies’, alsof ze hun creaties een sociale status willen geven die een vorm van afwijzing of zelfs subversie inhoudt van algemeen aanvaarde normen en gebruiken. En tegelijk roepen ze hun absolute onafhankelijkheid uit. Kunst hoeft geen verantwoording af te leggen, behalve aan het creatieve talent van de kunstenaar. Politieke of sociale keuzes mogen niet bepalend zijn, enkel de keuzes die de kunstenaar zelf wil maken.

 

'Onze eigen muziek moeten we importeren'

Dit artikel verscheen eerder bij MO* en kadert in een samenwerking tussen rekto:verso en een aantal onafhankelijke nieuwsmedia.

Congo bulkt van de muzikale supersterren, maar levert hun wereldberoemde rumba ook iets op voor de gemiddelde Congolees? Zijn de aanbeden muzikanten de sterkhouders van een krachtige cultuur of juist de doodgravers ervan? We gingen de temperatuur opnemen in Congo en weten nu meer dan ooit: wij houden van het land, zijn volk en zijn muziek.