Alexander Van Caeneghem

De romantische ironie van Jens Lekman

Wat gebeurt er als een songschrijver met onze unieke romantische gevoelens speelt? Als de Zweed Jens Lekman aan het popaltaar postvat, wordt het mysterie van de liefde niet ontkracht, maar worden de onechte trekjes van onze romantische popcultuur in een verrassende valstrik gelegd. Lekman samplet als geen ander romantische (hart)beats, clichés en lyrics en is daarmee een van de meest unieke songschrijvers van zijn generatie.

 

Het kansloze escapisme van Johan Harstad

Terwijl de sociaaldemocratie onder vuur ligt als dirigent voor de financiële en economische crisis, neemt de Noorse schrijver Johan Harstad haar ook kwalijk dat ze geen antwoord biedt op enkele fundamentele menselijke behoeftes. In zijn nieuwe roman Darlah is dat niet anders: groot zijn de bezwaren tegen het leven in het boek. Toch is vluchten voor de beste Scandinavische schrijver van het moment nooit een oplossing.

Meer dan melancholie. Panorama van recente Scandinavische fictie

Met twaalf Nobelprijzen, en daar is Strindberg niet eens bij, staat de Scandinavische literatuur garant voor een sterke literaire traditie. Vandaag wordt ze voortgezet door de Zweden Per Olov Enquist en Torgny Lindgren, de Noren Per Petterson en Jan Kjaerstad, de Fin Arto Paasilinna en de Deen Jens Christian Grøndahl. Bevestigt of doorprikt de recente Scandinavische literatuur de typische clichés? Een panorama van de recente Scandinavische fictie in vertaling.