MO*lezing: Alfredo Jaar en Katerina Gregos - Creating a riot: Kan kunst de politiek veranderen?

Vrijdag 12 oktober 2012 – 19.30 u. – Koninklijke Bibliotheek Brussel

Newtopia – het artistieke najaarsevenement in Mechelen stelt een duidelijke relatie vast tussen kunst en mensenrechten, en in bredere zin tussen artistieke creatie en politieke actie.

53_MO_AlfredoJaar_copyrightAlfredoJaar.jpgIn het kader van Newtopia. De Staat van de Mensenrechten vindt in het ING Cultuurcentrum in Brussel van 10 oktober tot 10 december een grote individuele tentoonstelling plaats van het werk van Alfredo Jaar met als titel Let There Be Light. De Chileense kunstenaar aanvaardde de uitnodiging om een MO*lezing te geven over de vraag of kunst de politiek kan beïnvloeden. Alfredo Jaar zal deze vragen bekijken door het vergrootglas van zijn eigen werk en vanuit het perspectief van zijn eigen positie als burger.

De curator van Newtopia, Katerina Gregos, zal hierop reageren met haar eigen standpunten terzake, zoals ze die onder andere vormgegeven heeft in de Newtopia-tentoonstelling in Mechelen en in het Manifesta9-evenement in Genk dit jaar.

Beide sprekers krijgen daarna het gezelschap van MO*hoofdredacteur Gie Goris, om te komen tot een uitdagende trialoog over kunst en politiek, over de problematische rol van beelden in de gemediatiseerde samenleving en over het belang van de openbare ruimte. De lezing wordt afgesloten met een levendige uitwisseling tussen de sprekers en het publiek.

Wie is Alfredo Jaar?

Alfredo Jaar (°Chili) is een internationaal erkende kunstenaar, architect en filmmaker die in New York leeft en werkt. Zijn werk is op heel veel plaatsen in de wereld tentoongesteld. Hij nam deel aan de Biënnales van Venetië (1986, 2007, 2009), São Paulo (1987, 1989, 2010), Sidney (1990), Istanboel (1995), Kwangju (1995, 2000), Johannesburg (1997), Sevilla (2006) en Liverpool (2010), en aan Documenta in Kassel (1987, 2002). Hij creëerde meer dan zestig interventies in de publieke ruimte. Er werden meer dan vijftig monografieën  over zijn werk gepubliceerd. Sinds 1985 is hij een Guggenheim Fellow en sinds 2000 een MacArthur Fellow. In 2006 kreeg hij de Spaanse Premio Extramadura de la Creacion.

Wie is Katerina Gregos?

53_MO_KaterinaGregos_copyright_Panos Kokkinias.jpgKaterina Gregos (°Griekenland) is een curator en auteur die vanuit Brussel werkt. Op dit moment is ze curator van Newtopia: De Staat van de Mensenrechten in Mechelen en ook van de Let There Be Light tentoonstelling van Alfredo Jaar in het ING Cultuurcentrum in Brussel. Dit jaar was ze ook een van de curatoren van Manifesta9 in Genk, de Europese Biënnale van Hedendaagse kunst. Andere projecten zijn o.a. Speech Matters, een internationale tentoonstelling over het belang van het recht op vrije meningsuiting, voor het Deense Paviljoen op de 54ste Biënnale van Venetië, en het Vierde Fotofestival Mannheim Ludwighafen Heidelberg onder de titel The Eye is a Lonely Hunter. Katerina Gregos publiceert regelmatig over kunst en kunstenaars in boeken, catalogi en magazines, en spreekt vaak op internationale conferenties en symposia over hedendaagse kunst.

Praktische info

 • Wanneer: vrijdag 12 oktober, 19u30-21u30
 • Waar: Auditorium Lippens – Koninklijke Bibliotheek van België, Keizerslaan 4 (Kunstberg), Brussel.
 • Inkom: € 5, te betalen aan de ingang.
 • Info en inschrijvingen: jan.buelinckx@mo.be - www.MO.be/molezing
 • Alle deelnemers aan deze lezing krijgen een gratis VIP-ticket voor de tentoonstelling van Alfredo Jaar, aangeboden door ING.
 • Taal: Engels.
 • Organisatie: MO*, Newtopia en, Vlaams-Nederlands Huis deBuren.
 • Partners voor deze lezing: ING, Amnesty International en Rekto:Verso
 • Vaste partners: Beursschouwburg, Kaaitheater, Vooruit
^ Terug naar boven
 

Reacties

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
 • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
 • No HTML tags allowed
 • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Als maatregel om geautomatiseerde spamrobotten tegen te gaan, vragen wij u het huidige jaar in te vullen. Op die manier kunnen we uw bericht onderscheiden van spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.