Nr. 71 april - mei 2016

Dossier: Angst

Dit nummer bevraagt angst als een gedeelde cultuur, vanuit kunst en andere culturele uitingen. Directe aanleidingen vormden de nasleep van de aanslagen in Parijs en Brussel. De schema’s blijven dezelfde: eerst collectieve consternatie, dan troost bij elkaar, vervolgens het vaste rondje van verklaringen, verwijten en vingerwijzingen, terwijl de rook over de slachtoffers optrekt. Valt daar überhaupt nog iets aan toe te voegen? Minstens dit: dat angst meer is dan een blanke Europese ervaring.

 

Redactioneel: Bang bang

Hoe absurd kan het worden? De ‘Mars tegen de angst’, de groots geplande herdenking na de terreuraanslagen in Brussel, werd één dag voordien afgeblazen, op Stille Zaterdag. ‘Gezien we in ons land nog onder dreigingsniveau 3 leven, is het geen goed idee om zondag een grote concentratie van mensen in Brussel te hebben’, aldus burgemeester Yvan Mayeur en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. En dus schrappen we uit angst voor aanslagen onze samenkomsten tegen de angst voor aanslagen. Een diepe paradox? Of juist het summum van vaderlandse (voor)zorg?

Het rijk der liefde: Michael Hardt spreekt

We moeten onze angsten overwinnen. Want wie bang is, is volgens de Amerikaanse filosoof Michael Hardt niet in staat tot politieke actie. Gelukkig ziet Hardt overal ter wereld verzetshaarden die de ‘love of the people’ als alternatief poneren voor de angstcultuur. En neen: ‘Geloof in de liefde kan niet zomaar als naïef worden afgedaan.’

 

Terreurniveau 4. Een Palestijnse in bezet Brussel

Brussel, zaterdagmorgen , 21 november 2015

Mijn telefoon trilt. Een vriend zegt me dat ik beter in huis blijf als ik niet echt ergens moet zijn. Veiligheidsalarm 4 is van kracht en er wordt ons gevraagd als het kan binnen te blijven. We kunnen alleen de bus of de tram nemen, geen metro. De scholen zijn dicht, er zijn geen concerten of grote evenementen, grote winkelcentra zijn gesloten. Dit is dus wat ze ‘Niveau 4’ noemen.

 

De vier benauwenissen van Europa

Vier beelden volstaan voor Milo Rau om de angsten van het Oude Continent in te vatten. Samen vormen ze voor de Duitse theatermaker (momenteel actueel met een stuk over Marc Dutroux met kind-acteurs) een boeketje Europa waar weinig fleurigheid uit spreekt. 'Europa verliest zijn verleden, maar zonder zicht op een toekomst.'

‘Weten is niet genoeg’

Angst is er niet alleen voor vluchtelingen, maar ook bij vluchtelingen. Vluchten is ontsnappen aan een situatie die geen veiligheid meer biedt: een van de meest ingrijpende ondernemingen die iemand kan ondergaan. Zo’n ervaring blijft doorwerken, ook in het land van aankomst, zelfs over generaties heen. Vluchten is een beslissing met gevolgen voor mens en nageslacht. Een reis naar af. Een verplichte heruitvinding van de wereld. Vier kunstenaars getuigen.

 

Doomsday-machientjes

Het komt zelden voor dat literatuur richting geeft aan een politiek discours, maar dat is wat onlangs nog eens gebeurde in Nederland. In een interview in Trouw, over het verbieden van ‘salafistische organisaties’, bekende VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat de roman Soumission van Michel Houellebecq hem had doen beseffen dat Nederlanders in toenemende mate aan zelfcensuur doen. Zo is hij ervan overtuigd geraakt dat de godsdienstvrijheid in Nederland ingeperkt moet worden. Volgens Zijlstra schetst Houellebecq in Soumission ‘een Frankrijk van de toekomst, waarin de Fransen zich geleidelijk hebben onderworpen aan allerlei islamitische normen.’ De kop boven het interview was een andere uitspraak van Zijlstra: ‘Onze manier van leven loopt gevaar’. Je zou er haast bang van worden.

 

2084: het einde van de wereld

In zijn geboorteland Algerije zijn zijn boeken verboden, maar in Europa wordt hij op handen gedragen. Unaniem prijst de literaire wereld Boualem Sansal (1949) om zijn moed, zijn begeestering en zijn vermogen de Franse taal te laten schitteren. Zijn jongste roman 2084. La fin du monde werd in Frankrijk hét evenement van het najaar 2015. Deze inktzwarte dystopie won zowel de Grand Prix de l’Académie française als de prestigieuze Prix Goncourt, en werd verkozen tot beste boek van het jaar. Maar is dat puur om Sansals literaire verdiensten?

 

Introductie tot de hel

‘De liefde moet opnieuw worden uitgevonden, dat weten we.’

Arthur Rimbaud, Een seizoen in de hel

Na de aanslagen in Parijs vatte Isabelle Albers, hoofdredactrice van De Tijd, het angstgevoel goed samen: ‘We beseften dat onze veilige cocon weg was.’ Maar waarom jaagt juist het verlies van wat altijd al een illusie was ons zo’n diepe angst aan? De aanslagen in Brussel maken het erg duidelijk. Het idee dat we kunnen ontkomen aan nog meer aanslagen wordt nu als grootste illusie afgedaan, maar net die desillusie is onleefbaar. Het is de hel waarin de terreur ons wil storten. Kunnen we er niet de afgrond van maken van waaruit we beginnen te begrijpen wat het betekent om te vluchten?

 

Caracas' blues. Leven, liefde en angst in de gevaarlijkste stad ter wereld

Ondanks alles is het in Caracas wonen zoals in elke andere stad ter wereld. Je leeft er, je groeit er op, je zoekt, je vindt zoals eender waar. Je verliest, je wint, je wordt verliefd en je lijdt aan liefdesverdriet zoals in alle andere steden. In Caracas kan je de verrassing kennen van de eerste kus, van het afscheidsconcert, het eerste bed, de onverwachte verovering, de laatste liefde, zoals in elke andere stad. Je zou kunnen zeggen dat men in Caracas zelfs het geluk kan najagen.

 

Kunst in tijden van terreur: een gesprek met Thierry de Duve

Wanneer wordt kunst politiek? En is daar een dringende reden toe in tijden van angst en terreur? Alle redenen zijn in elk geval goed om met Thierry de Duve te praten, eminent kenner van Marcel Duchamp en ingewerkt in de historische paradoxen die de hedendaagse kunst nog altijd kenmerken. Resultaat is een les in nederigheid over de hoge hoop om de wereld te veranderen. ‘Zag je ooit iemand knielen voor een Madonna van Bellini?’

 

Ga je angst te lijf. Kendell Geers op Hacking Habitat

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Kendell Geers staat bekend om zijn rauwe, confronterende en establishment ondermijnende werk. Met de installatie ‘Ten Senses Cited’ neemt hij deel aan Hacking Habitat, een tentoonstelling in een voormalige gevangenis in Utrecht. In een gesprek over angst en hoe die ons wordt aangesmeerd, pleit Geers voor een radicale subjectiviteit, waarbij we niet langer vies zijn van ons eigen lichaam.

Moeder, waarom zijn wij bang?

Hoe leggen we het aan de kinderen uit? In tijden van terreur en vluchtelingen is dat geen sinecure. Gelukkig zijn er cultuurproducten op kindermaat die hun mogelijke angsten helpen bemiddelen. Of maken zij het alleen maar erger? Met kinderpsychiater Delphine Jacobs trokken we naar Zootopia, de jongste Disney, en Wa Wilder Man, jeugdtheater van Compagnie Barbarie. Allebei verbeelden ze onze angstcultuur tegenover het vreemde.

 

Angstbezwering voor beginners

De kunst staat stijf van angst: in het iconische ‘De schreeuw’ van Edvard Munch – zo iconisch dat het zijn overige oeuvre al snel is gaan overschreeuwen – bedekt de afgebeelde figuur zich de oren om het krijsen van het expressionistisch deinende universum niet te hoeven horen. Zijn er constructievere lessen te trekken uit de kunst als het gaat over onze omgang met angst? Vijf schrikbeelden, geplukt uit de letteren, de muziek en de film, die ons iets leren over hoe we wel, of beter niet, met onze angst kunnen omgaan.

 

De horrorgames: spelen met doodsangst

Angst eet de ziel op, en zombies de rest

De schuld van de overlever: Kendrick Lamars Grammy 2016 Performance

Het dreigt een mooie dag te worden

Die Nerven: blootsvoets door de scherven

Tussen keuken en kansel: Martin Luther King en de angst voor de dood

La Folia, opstaan na de val

Keizerpinguïns

Over het verleden van het geloof in de toekomst

Jan Fabre in Israël: zeven open brieven over culturele boycot

Games in België 1: een land op achterstand?

Orkesten in Vlaanderen: inconvenient truths