Stephan Desmet

Naar een nieuwe cultuur van geld. Interview met Bernard Lietaer

Na aanhoudende financiële infarcten blijven we opgezadeld met een crisisgevoel. Overheden dansen op een slappe koord en grootbanken houden moeizaam het hoofd boven water. Kan het ook anders? Belgisch econoom Bernard Lietaer pleit voor de invoering van alternatieve muntsystemen. Zijn ideeën zouden ook een ommekeer kunnen betekenen voor het hele cultuurveld.

 

Interview Andrew Simms: een switch is absoluut nodig

Andrew Simms, beleidsdirecteur van de geprezen Britse denktank New Economics Foundation (NEF), roept artiesten op om in hun werk ‘de grote uitdagingen van onze tijd te weerspiegelen, zodat de muren van de ontkenning gesloopt kunnen worden’. We spraken met hem over de complexe positie van kunstenaars in een maatschappij die men bij NEF opnieuw wil tekenen, onder meer door de invoering van de 21-uren werkweek.

Romantiek als verzet

‘The highest wisdom is not to inspect but behold’ (Thoreau, Walden)

‘Observations of the sickening effect of programmed environments show that people in them become indolent, impotent, narcissistic and apolitical. The political process breaks down because people cease to be able to govern themselves; they demand to be managed.’ (Ivan Illich)

 

Signalement: Capitaloptus rex, 'Capitalist Realism' van Mark Fisher

In John Carpenters paranoïde eighties sciencefictionfilm The Thing wordt een groep wetenschappers op de Noordpool bedreigd door een buitenaards ding. Angstaanjagend is dat dit moordlustige ding de vorm kan aannemen van iedereen waarmee het in contact komt. Het zaait een nietsontziende terreur. In Mark Fishers linkse cultuurkritische essay Capitalist Realism: Is There No Alternative? wordt Carpenters ding een allegorie voor het kapitaal dat alles verzwelgt.

 

Een outcast oog in oog met de werkelijkheid

Het oeuvre van Cormac McCarthy lijkt op een vallende ster, schitterend, plots en eenzaam. Vier verfilmingen in enkele jaren tijd: het lijkt ongezien. Na No Country for Old men en The Road (aan deze verfilming wordt een aparte tekst gewijd in dit nummer) verfilmt nu ook Tommy Lee Jones, de man van het schitterende The Three Burials of Melquiades Estrada, McCarthy's theaterstuk The Sunset Limited, voor de gerenommeerde betaalzender HBO. En in 2011 komt het westernepos Blood Meridian, dat Todd Field onder handen nam, in de zalen. Hollywood is als een baksteen gevallen voor het werk van McCarthy.

The Road

Met de ontluisterende postapocalyptische roman The Road won Cormac McCarthy in 2007 de Pulitzerprijs. Nu ontsiert John Hillcoats verfilming de bioscoopzalen, en ook die schiet raak. Head shot. The Road werd een duistere avonturenfilm doorspekt met enkele krachtige horrorscènes, maar blijft ver van een zoveelste escapistische hollywoodprent. Zo donker hebben we de VS zelden gezien.