Sarah Késenne

Een afwijkende gemeenschap

Dora García’s filmdocumentaire The Joycean Society, te zien op de jongste Biënnale van Venetië, toont een leesgroep in Zürich die al dertig jaar over één boek gebogen zit: Finnegans Wake (1939) van James Joyce. Bij de première in Brussel, op 13-14 december 2013, zei de Spaanse kunstenares echter dat ze geen film heeft gemaakt over het boek of zijn auteur, maar over ‘communal reading’. En inderdaad, The Joycean Society werpt vooral een ander licht op de gemeenschapsvormende functie van kunst.

 

De coming of age van Julian Assange

De manier waarop de klokkenluidersite Wikileaks werd aangepakt, roept vragen op over hoe vandaag deelgenomen kan worden aan het publieke debat. In die discussie lijkt het verleden van Assange als hacker zeker geen detail. Tussen persvrijheid en internetactivisme in probeerde Wikileaks immers een autonome zone te creëren, vanwaaruit kritiek op grote machtssystemen mogelijk blijft. Maar als Assange en Wikileaks daarin hebben gefaald, wat is er dan precies misgelopen?

Het writer's block van de Afrikaanse filmkritiek

Sarah Késenne trok afgelopen zomer naar het Fespaco filmfestival in Ouagadougou en hield er een uitgebreid dagboek bij over haar avonturen, en die van de Afrikaanse film en filmkritiek. Een eerste deel las u reeds in de vorige rekto:verso, in dit nummer leest u het tweede en laatste deel van dat dagboek. Késenne stelde vast dat het op zijn zachtst gezegd niet altijd even goed gaat met de Afrikaanse filmkritiek (en dat doet ze eigenlijk ook voor de Vlaamse filmkritiek), maar wees tegelijk op het gevaar van eurocentrisme en al te gemakkelijke veralgemeningen.