Ruth Mariën

De neoliberalisering van de kunstencentra

‘We zitten met z’n allen in een auto, maar iedereen zit op de achterbank. Niemand weet wie er rijdt, of in welke richting.’ (Guy Gypens)

De Vlaamse kunstencentra beleven een identiteitscrisis, zo blijkt uit gesprekken met vijftien directe getuigen. Het probleem is niet zozeer dat de grenzen met werkplaatsen, stadstheaters, gezelschappen, alternatieve managementbureaus en culturele centra steeds troebeler worden. Wel dat die evolutie gepaard gaat met een gevoel van onzekerheid, kwaliteitsverlies en groeiende concurrentie. De kunstencentra lijden aan de invloed van neoliberale principes.

 

My dream?

In Kosovo weerspiegelt het theater de droom van een nieuwgeboren land. Op SkenaUp, het internationale theater- en filmfestival voor jonge makers in Pristina, worden performances uit de Lage Landen gretig onthaald. Zelf zitten producties uit de Balkan op de wip tussen de herinnering aan de oorlog en de toekomstbelofte van Europa.

Medea: de apocalyps voorbij

Hoed u, het einde is nabij. Klimatologische, economische en zelfs apocalyptische onheilstijdingen overspoelen ons. Niet toevallig grijpen in theater In Vitro en Inne Goris terug naar de bloedstollende doemmythe van kindermoordenares Medea. Waarin ligt de ondergang besloten? En is er nog hoop?

 

Highschool shootings: (h)aha!

Bijna net zo vaak als er weer een scholier met een gun zichzelf wereldwijd in de kranten schiet, duikt er tegenwoordig een theatervoorstelling over die highschool shootings op. Zoals nu Mondays van JAN, en niet alleen die. Zeg dan nog eens dat theater zich van de maatschappij afkeert. Alleen, vertellen die producties ook iets meer dan de media?