Michael De Cock

Gevangen in de anekdotiek

Voor het gemak zou je het genre dat Ken Loach beoefent 'sociale cinema' kunnen noemen. Films die naast een goed verhaal, de kijker een geweten proberen te schoppen. In The Wind That Shakes the Barley (2006), over de Ierse onafhankelijkheidsstrijd, en Land and Freedom (1995), over de Spaanse burgeroorlog, ging Loach het over de grenzen zoeken, maar op zijn best is hij als hij verhalen vertelt die dichter bij huis spelen. Zo is Riff Raff (1990), met Robert Carlyle, een film die diepe indruk op mij maakte. Vaak vertelt Loach het verhaal van een individu tegen het licht van de grote geschiedenis. Het verhaal van een kleine man in de grote wereld. Of hoe la petite histoire ons meer inzicht kan geven in la grande histoire, en zelfs relevanter kan zijn. Want als het goed gebracht wordt, kan een fictief of half fictief verhaal ons meer vertellen over de werkelijkheid dan een documentaire of een geschiedenisboek.

 

Kontro:Verso: Wayn Traub

KONTRO
HET SPEL VAN TRAUB
: Gérard Violette

Ik leerde het werk van Traub niet zo lang geleden kennen. Toen ik voor de eerste maal een videoregistratie van Maria-Dolores zag, was ik meteen verkocht. Dat we Jean-Baptiste, zijn meest recente voorstelling, hier in Théâtre de la Ville gaan tonen, is dus geen toeval. Je kan het werk van Traub in elk geval niet loskoppelen van zijn persoonlijk artistiek traject waarin originaliteit en engagement sleutelwoorden zijn. Traub is voor mij een origineel artiest met een uitgesproken persoonlijkheid die zijn werk heel erg ausérieux neemt. Traub is een artistieke UFO, een extraterrestrial die zich bewust niks aantrekt van trends. Alleen al dat is een verdienste. Bij de Antwerpse première leek het gros van de toeschouwers zich aanvankelijk geen weg te kunnen banen in het kluwen van Jean-Baptiste. En toch bleef iedereen aan zijn stoel genageld kijken.

The Personal is Political (and Critical)

Van januari tot april toerde Michael De Cock door Vlaanderen met zijn solovoorstelling saw it on television / DIDN'T UNDERSTAND. Hij bracht authentieke verhalen van vluchtelingen in een vrachtwagen. Wouter Hillaert zag de première en schreef er een niet onverdeeld positieve recensie over in De Morgen. Het werd het vertrekpunt voor een spontane emailcorrespondentie. Over de voorstelling, over Op een onzeker uur, het boek van Michael De Cock dat er het verlengstuk van vormt, over werkelijkheid en podium en over engagement tout court. Kunstkritiek en kunstenaarscommentaar in een ander kleedje….