Karel De Sadeleer

Lang leve de onafhankelijke boekhandel

De laatste jaren verschenen op gezette tijdstippen berichten in de media over een alarmerend lage boekenverkoop. Vaak werd daarin gewag gemaakt van een dreigende teloorgang van de kleine boekhandel, onder meer door de komst van het e-boek en de opmars van internethandels. Die prognose wordt echter tegengesproken door de onafhankelijke boekenwinkels zelf. Zij relativeren het gemediatiseerde doemdenken en maken zich strijdbaar op voor een toekomst waarin traditie en digitalisering samenwerken om lezer-kopers voor hen te blijven winnen.

 

Minder literatuur op de markt

De crisis klauwt om zich heen en dat vraagt om oplossingen, ook in de uitgeverswereld. Peter Quaeghebeur en Erwin Provoost van WPG Uitgevers zijn van plan om hun uitgeversconcern door de crisis te loodsen met een verkleind fonds: ‘Het doel is om op termijn onder de tweehonderd boeken te gaan. We willen meer boeken uitgeven die relevanter zijn dan wat vandaag wordt uitgegeven.’ Klinkt misschien wel aannemelijk, maar waaraan wordt die relevantie gemeten? En wat is werkelijk nodig voor een bloeiend literair klimaat?

Broodschrijven voor het plezier? Over ‘Een ludiek meninkje’ van Bart Steenhaut

Wie geeft nog een cent om de recensent? Het gaat niet bijzonder goed met het recensentendom in Vlaanderen. Uitgever Harold Polis stak onlangs de vlam in de pan, met een demonstratieve recensieverbranding, zelf ook niet bepaald gespeend van enig marktstrategisch oogmerk. Maar sommige recensenten maken het ook echt wel bont – om Bart Steenhaut, chef muziek bij De Morgen, niet te noemen.