Jan Boesman

Lopen met de waarheid. Over hardlooplegendes en verbeelding

Sport verdraagt fictie slecht. Een verzonnen personage dat deelneemt aan de Olympische Spelen, daar wringt doorgaans iets mee. Volgens filosoof en sportverhalenexpert Arthur Van den Boogaard zou daarmee één specifieke eigenschap van topsport worden ontkend, namelijk dat ze werkelijk heeft plaatsgevonden.  Dat er toch goede argumenten zijn om waargebeurde sportverhalen met fictie te vermengen, bewijzen de pas vertaalde roman Hardlopen van Jean Echenoz en de film Atletu (The Athlete). Sportjournalist en hardschrijver Jan Boesman hield ze tegen het licht en zag de legende van hardlopers Emil Zatopek en Abebe Bikila er alleen maar leesbaarder door worden.

 

Signalement: Op de fiets naar Rome

Bij De filosofie van de heuvel, het nieuwste boek van Ilja Leonard Pfeijffer, kon ik me wel iets voorstellen. Net als hij was ik onlangs met de tweewieler op weg naar ergens in het zuiden. In tegenstelling tot de polemist uit Leiden, wiens omvangrijke lichaam steunde op een krakkemikkige tweedehandse Batavus, kraaide mijn kont van de pret op een lichtgewicht racefiets van Amerikaanse makelij. Op twee dagen tijd reed ik meer kilometers bijeen dan Pfeijffer op een hele week, maar in tegenstelling tot de gevierde dichter raakte ik nooit op mijn bestemming. Ik had dan ook niets begrepen van De filosofie van de heuvel.

Dappere Galliër, naakte aap

Sport en Cultuur. Ze hebben dezelfde minister maar weten amper van elkaars bestaan af. Maar de culturele elite kijkt Canvas, en daar wordt ze tegenwoordig om de oren geslagen met sportdocumentaires. Belga Sport zoekt naar wat 'jongens van bij ons' tot kampioenen maakt. De dappersten aller Galliërs spelen ook een dubbelzinnige hoofdrol in de Deense documentairefilm A Sunday in Hell.