Ivo De Kock

Seks in actuele cinema

In mei 1968, zo wil de slogan het, was het verboden om te verbieden. Vandaag leven we in een tijd van controles en verboden, verzuchtte de permanent opgejaagde Roman Polanski onlangs. Het is een boeiende paradox: terwijl de samenleving steeds intoleranter wordt en de overheid privacy verder blijft versnipperen, lijkt transgressie uit de cinema gebannen. Waar zijn de films die seksuele grenzen overschrijden, die verontrusten? Waar zijn de filmmakers die seksuele verboden negeren, die taboes doorbreken? Of zijn dat foute vragen en heeft de transgressieve cinema zijn actieterrein verlegd?

 

Het getto van de wereldcinema

De wereld mag dan wel multipolair worden, ‘wereldcinema’ koestert nog oude tegenstellingen en schittert als concept vooral door vaagheid. Hoe westers is de wereldfilm?

Het seksuele lichaam op het witte scherm. De nieuwe moraalridders geven zich bloot

Het naakte lichaam en de menselijke seksualiteit zijn al lang geen taboebrekers meer. De tijd dat films zoals Last Tango in Paris, L’empire des sens en Salò choqueerden, ligt ver achter ons. Maar toch is het seksuele lichaam populairder dan ooit bij cineasten. Niet omdat ze commercieel willen scoren met een ‘sexy’ film, maar omdat ze graag metaforische verhalen vertellen over mensen en thema’s van nu. Lichaam en geest, schuld en boete zijn vandaag in de filmzalen weer innig verstrengeld. Een kwartet recente films – The Invader en Shame, Sleeping Beauty en L’Apollonideillustreert zowel de hernieuwde fascinatie voor het seksuele lichaam als de terugkeer van een puriteinse moraal.

 

De erfenis van de veerman. Filmcriticus Serge Daney

Toen Serge Daney stierf in 1992 gold hij als de beste en meest invloedrijke naoorlogse Franse filmcriticus. Bijna 20 jaar later weten weinigen nog wat hij bedoelde met passeur, ciné-fils en la maison cinéma. Gelukkig kunnen we nu in het Nederlands kennismaken met Daneys gedachten en teksten. Octavo publiceert naast de autobiografie Volharden ook de essaybundel Een ruimte om in te bewegen. Inspirerende lectuur.