Carlo Van Baelen

Vlaanderen-Nederland: eigen cultuur eerst

‘Think global, act local’, zo stelt de hedendaagse bedrijfslogica. De productie gaat naar lageloonlanden, verkoop en winst worden maximaal gerealiseerd op de thuismarkt. Alfa en omega is de consument die in een overvolle markt het nabije en het herkenbare als kwaliteitsmeter hanteert, daarin aangemoedigd door nationalistische reflexen en nauwelijks verholen angst voor het vreemde. Is dat ook de logica geworden van de culturele relaties tussen Vlaanderen en Nederland? De geesten drijven steeds verder uiteen, tonen de cijfers.

 

Welke crisis in de boekensector?

Steeds luider klinkt de roep dat de boekensector lijdt aan overproductie. Er zouden te veel boeken van de band rollen. Maar de economische problemen van het boekenbedrijf liggen een stuk breder en genuanceerder. Ook de boekenwinkels en de bibliotheken hebben het lastig. En in essentie is er niet zozeer een aanbod-, maar een vraagprobleem: u, de lezer, leest te weinig en te weinig divers. Een diagnose en een aanzet tot oplossingen.

Dubbele koudwatervrees voor verfondsing. Reactie van een ervaringsdeskundige

Carlo Van Baelen, directeur Vlaams Fonds voor de Letteren (2000-2011), laat zijn stem horen in de discussie over verfondsing, in een reactie op 'het ballonnetje van Schauvliege' daarover. Als meest uitgesproken ervaringsdeskundige in Vlaanderen duidt hij de koudwatervrees aan zowel politieke als culturele zijde. Hij pleit voor een open discussie, met de ondersteuning en de dynamisering van de kunstpraktijk als uitgangspunt.