Woensdag 8 maart: gender bender, een salon over m/v/x in de cultuursector

Op woensdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, poot rekto:verso een grote ronde tafel neer op het ‘gender bender’-evenement van de Arenbergschouwburg, Antwerpen. Drie uur lang praten we in schuifjes met twaalf betrokken gasten constructief door op alle vragen die zijn blijven hangen na ons gesmaakte rekta:versa-nummer. Wat valt er nu echt te veranderen in de sector? Ook jij kan je in dit gesprek mengen. Schuif mee aan tafel! 

genderbender_lucila guichon kopie.jpgIn ons gendernummer rekta:versa bogen we ons over nogal wat scheve genderverhoudingen in de kunsten: het mannelijke overwicht bij directies, klein en groter seksisme in de culturele praktijk, hiërarchische organisatie-modellen, het magere bewustzijn rond m/v/x, … Wat zou er dan moeten gebeuren? Hoe zetten we stappen vooruit?

Ons salon is deel van het veel bredere programma ‘gender bender’, met performances en spoken word in het café van de Arenberg, een pop up bibliotheek, een expo van De Morgen, dark room in de wc’s, drag queen workshops, … Wie zijn gading niet vindt, is een ijskonijn.

Waar en wanneer?

 • Woensdag 8 maart, 20-23u
 • Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, Antwerpen

Wat?

Samen met de Arenbergschouwburg richt rekto:verso een open salon in rond drie vragen, met telkens 5 nieuwe gasten:

 • 20u-21u: Wat kunnen we zelf doen om de genderverhoudingen te verbeteren? Met visueel kunstenaar Maryam K.Heyadat ('Genderless'), journaliste Cathérine Ongenae (B L O O T), schrijfster/theatermaker Rebekka de Wit (De Nwe Tijd), programmator/'genderalist' Selm Wenselaers (Frascati) en onderzoeker Amal Miri (Centre for Research on Culture and Gender, UGent)
 • 21u-22u: Wat kunnen cultuurhuizen en -sector doen om de genderverhoudingen te verbeteren? Met organisatie-coach Koen Vandyck, curator/coördinator Eva Wittocx (Museum M), artistiek leider Michael De Cock (KVS), auteur/journaliste Gaea Schoeters ('Het Kanaal') en Yvette Deploige (directeur Arenbergschouwburg) 
 • 22u-23u: Wat kan het (cultuur)beleid doen om die verhoudingen in het cultuurveld te verbeteren? Met politica Meyrem Almaci (Groen), cultuureel beleidsmaker Dominique Savelkoul (kabinet Sven Gatz), onderzoeker Annelies Despallier (Vlaamse Ombudsdienst - Genderkamer), cultureel organisator Dorian Van der Brempt (ex-deBuren) en journaliste/onderzoeker Ciska Hoet (RoSa)

Hoe?

 • Centraal staat een grote ronde tafel waar een wisselende gespreksleider elk uur in gesprek gaat met vier uitgenodigde gesprekspartners. Er resten ook twee lege stoelen voor mensen die spontaan even willen inspringen vanuit het publiek. Iedereen kan het gesprek volgen vanop 50 stoelen rond de tafel, en via briefjes zelf vragen doorspelen aan de gespreksleider. Er zijn hapjes en drank, de sfeer is eerder informeel.
 • Het gesprek is geen scherp debat, eerder een samen zoeken naar aanbevelingen en constructieve voorstellen. Mensen kunnen binnen- en buitenlopen, het gesprek gaat door. De inzet van de hele avond is tot een tiental concrete aanbevelingen te komen voor onszelf, sector en beleid. 

Hoeveel? 

 • 8 € inkom, voor het hele programma van die avond.
 • Koop je ticket nu al via deze link

 

^ Terug naar boven
 

Reacties

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
 • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
 • No HTML tags allowed
 • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Als maatregel om geautomatiseerde spamrobotten tegen te gaan, vragen wij u het huidige jaar in te vullen. Op die manier kunnen we uw bericht onderscheiden van spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.