Tree Chair – Nacho Carbonell

Rekto:verso vroeg vijf kunstenaars naar een bijzondere 'schoontip'. Wat vinden zij in hun (toegepaste) kunstdiscipline een eeuwig mooi ontwerp, en waarom? Dit is de tip van designer Maarten De Ceulaer. 

‘Schoonheid’ is voor mij een erg vaag en tegelijk erg breed begrip. De meeste mensen met kennis van zaken over design zullen zeggen dat je over een ‘mooi’ ontwerp kan spreken wanneer alle delen van de puzzel samenvallen. In de eerste plaats moet een ontwerp een duidelijk idee uitdrukken, met een vernieuwend aspect. Er moet in de gebruikte materialen een duidelijke logica zitten. Het ontwerp moet zijn functie op een vanzelfsprekende manier perfect uitvoeren. Er moet een zekere poezië uit spreken: een ontwerp moet je gedachten kunnen laten afdwalen, je even laten wegdromen. En het geheel moet natuurlijk ook economisch verantwoord en betaalbaar blijven.

59_Mozaiëk_DeCeulaer_Tree Chair.jpg

Ik ben het daar grotendeels mee eens, maar de tijd van dogma’s is voorbij. Niet al die criteria hoeven in gelijke mate in een ontwerp aanwezig te zijn. Ik kan een Vitra eettafel van Maarten Van Severen erg appreciëren om zijn eenvoudige lijnen en zijn degelijke, mooie materialen, en tegelijk enorm genieten van een werk van Nacho Carbonell, zoals de Tree Chair. Je moet al een kasteel hebben om die stoel in kwijt te kunnen, een gigantische vrachtwagen om hem te vervoeren, en in onderhoud is hij vast ook niet makkelijk, want gemaakt van een obscure mix van polyester met papier maché en houtvezels. Maar wat dan nog?

De Tree Chair is een ontwerp dat je met verstomming slaat, waar je naar kan blijven kijken. Door zijn imposante grootte voel je jezelf terug een kind, dat niets liever wil dan op die ladder klimmen en kijken of er iets in die cocon zit. De vormentaal, het materiaal- en kleurgebruik van de stoel passen heel goed samen. Het is een vloeiend organisch geheel, dat je als het ware meeneemt naar een andere wereld.

Maarten De Ceulaer, designer

^ Terug naar boven
 

Reacties

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • No HTML tags allowed
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Als maatregel om geautomatiseerde spamrobotten tegen te gaan, vragen wij u het huidige jaar in te vullen. Op die manier kunnen we uw bericht onderscheiden van spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.