rekto:verso vindt vriendjes

Samenwerking: het lijkt in dit land iets van lang geleden. Maar vanaf vandaag maakt rekto:verso deel uit van een virtueel klavertje vijf met Apache, MO.be, De Wereld Morgen en StampMedia: vier andere media met een neus voor de onderbelichte hoekjes van het dagelijkse nieuws.

De samenwerking bestaat eruit dat de vier sites relevante artikels uitwisselen en naar elkaar verwijzen. Rekto:verso speelt daarin een ‘uitsturende’ rol: onze artikels kunnen door Apache, MO.be, De Wereld Morgen en StampMedia overgenomen worden binnen hun eigen profiel. Voor rekto:verso een kwestie van meer zichtbaarheid, voor onze partners een extra culturele input. Noem het wederzijdse versterking. Of nog: goeie wijn moet je delen. Santé!

We toasten niet enkel op onszelf. Bij rekto:verso geloven we dat dit klavertje vijf ook de algemene kunst- en cultuurbeschouwing geluk brengt. Nu die het moeilijker krijgt om zich nog ten volle te ontplooien in de reguliere media, dreigt ze zich terug te trekken binnen haar eigen afspanningen. In gespecialiseerde tijdschriften, op aparte recensiesites, voor haar vaste kringetje aan kunstgenoten. Die tendens willen we bevechten.

Cultuur is geen veldje apart. We zien haar liever als een bril. Een bril op de stand der dingen in die schijnwerkelijkheid die we gemeenzaam ‘de wereld’ noemen. Lees ons kersverse Wallonië-dossier. Het Musée de la Vie Wallonne in Luik zegt alles over hoe onze directe zuiderburen zichzelf zien. Het cultuurbeleid van de Franse Gemeenschap weerspiegelt mooi de financiële machtsverhoudingen in België. Spreekt dat enkel culturo’s aan?

Op de sites van Apache, MO.be, De Wereld Morgen en StampMedia komen onze cultuurartikels terecht waar ze horen. Naast binnenlandse politiek, tussen berichten over de wereld, bij jongerenthema’s. Daar waar ook ‘de algemene lezer’ op cultuurartikels kan stoten. Die brede inclusieve kijk mogen we niet enkel aan de grote kranten en de VRT overlaten. Binnen de snelle evoluties die het medialandschap de laatste jaren ondergaan hebben, is het moment gekomen dat ook kleinere virtuele platforms hun krachten bundelen. Zij hebben de toekomst.

Niet enkel de virtuele versplintering van kunst- en cultuurbeschouwing gaat dit klavertje vijf tegen, maar ook wat mediaspecialist Andrew Keen in De @-cultuur ‘de cult van de amateur’ heeft genoemd. Op het net verdrinkt de betrouwbare professionele kijk in een zee van postende ‘apen’. Keen ziet daarin de radicale vernietiging van onze cultuur. Hij overdrijft, maar voor kunstkritiek klopt het wel dat ze op internet vaak niet professioneel kan gebeuren. En voor andere kennisvelden is dat niet anders. Met Apache, MO.be, De Wereld Morgen en StampMedia wil rekto:verso in die zee een baken zijn van extra beschouwing en achtergrondnieuws. We try.

APACHE is een collectief van freelance journalisten. Zij brengen vooral onderzoeksjournalistiek, duiding & analyse en volkse reportages. Daarnaast proberen ze op het internet nieuwe manieren te vinden om aan journalistiek te doen.

MO* en MO.be zijn journalistieke media die een brede groep lezers informeren over de bepalende tendensen van de mondialisering, met een sterke nadruk op duiding en achtergrond. Terwijl de meeste media de blik steeds meer op de eigen navel richten, kiezen MO* en MO.be resoluut voor het mondiale perspectief.

DEWERELDMORGEN brengt een gratis mix van professionele en burgerjournalistiek, vanuit drie centrale vragen. Hoe is onze wereld er aan toe? Waar moet het naartoe met onze wereld? En hoe geraken we daar? 

STAMPMEDIA is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.

REKTO:VERSO is een gratis tweemaandelijks cultureel tijdschrift / archiefsite, met beschouwende kunst- en cultuurkritiek over film, muziek, literatuur, podium en beeldende kunst, niet zelden bekeken door een maatschappelijke bril.

^ Terug naar boven
 

Reacties

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • No HTML tags allowed
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Als maatregel om geautomatiseerde spamrobotten tegen te gaan, vragen wij u het huidige jaar in te vullen. Op die manier kunnen we uw bericht onderscheiden van spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.