Q is kut for you

Beste Sven Ornelis,

Al een hele tijd presenteert u samen met uw maatje Erwin Deckers een programma op de radio. Het foute uur heet dat programma. Omdat ook u recht hebt op juiste informatie, laat ik u bij deze even weten dat Het foute uur een verfoeilijk kutprogramma is.

Waarom bent u op het idee gekomen om een programma met uitsluitend snertmuziek van André Hazes, Boney M en Europe te presenteren? Ik denk dat u zult antwoorden: 'Omdat ik dacht dat het wel graaf zou zijn om liedjes te draaien die niemand anders durft te draaien'. Of, erger: 'Omdat ik mij wil verzetten tegen al die elitaire mensen die muziek in juist en fout onderverdelen'. Think again, Ornelis. Natuurlijk delen wij, elitaire mensen, muziek op in categorietjes. Dat doen álle mensen die iets over een bepaald onderwerp afweten. Voor u is een merel een vogel, gelijk een mus ook een vogel is. Zelfs een wonder van de natuur als een grijze roodstaart noemt u stoemelings gewoon 'een vogel'. Maar een kenner, die geniet ervan om aan de veren, het gezang, de snavel, of voor mijn part aan het gat van zo'n vogel te zien of hij met een pimpelmees of met een Turkse tortel te maken heeft. Aan uw gat te zien, Ornelis, bent u gewoon een kieken.

Het meest belachelijke van al is dat Het foute uur op Q Music wordt uitgezonden. Foute muziek op Q Music, hoe komen ze erop? Het is verbluffend dat de titel van uw programma volstaat om uw luisteraars het gevoel te geven dat u werkelijk iets anders doet dan uw collega's van Q Music. Dat is zo geniaal dat deze truc wel navolging moet krijgen: binnenkort beginnen ze op Klara naar het schijnt een nieuw ochtendprogramma dat Klassieke muziek zal heten, en CNN Radio begint vanaf september de dag met het baanbrekende format Het journaal. Hebt u al eens naar de playlist van uw zender op een doordeweekse dag gekeken? Die barst van de Marco Borsato's, de Mariah Careys en de Enrique Eglesiassen! Laat ons serieus blijven: ook dát is foute muziek.

Maar dat kan mij niet schelen: dat Q Music een lelijke volière is vol ordinaire grasparkieten, is uw probleem, en niet het mijne. Mijn probleem is dat u massa's mensen onterecht het gevoel geeft dat wat u doet o zo geweldig tongue-in-cheeck is, alsof u zelf ook wel beter weet. U doet dat door Het foute uur te presenteren op zo'n toontje van 'gniffel­gniffel', 'vette knipoog', en ondertussen schat u uzelf kilometers hoger in dan het volkje dat naar uw programma luistert. Vergeet het, Ornelis! Dat u bij u thuis misschien wel eens naar R&B luistert, of naar een zogezegd alternatieve band als Coldplay, bevestigt alleen maar dat u een soort snob bent, van wie het snobisme zo misplaatst is als een scheet in een parfumfles.

Het hoogtepunt van uw bestaan is het jaarlijkse affront dat u De foute 128 noemt: een hele dag Nicole en Hugo, Queen en Sandra Kim. Na afloop van dat gedrocht geeft u samen met uw partner in crime nog een feestje in Flanders Expo, waar twintigduizend sukkelaars naartoe sjezen om 'efkes het verstand op nul te zetten', als 'uitlaatklep' om 'de stress van een drukke werkweek van zich af te schudden'. Ze dragen dan zogezegd foute kleren, die weliswaar nooit zo fout kunnen zijn als de ruitjeshemden en de Scapa-kleren die ze 's ochtends droegen toen ze naar uw kakprogramma zaten te luisteren. Welk verstand moeten die lummels eigenlijk afzetten? En wat is er mis met een beetje werken?

U moet eens in de spiegel kijken, Sven Ornelis. En denk er dan de kop van Sergio naast. De genaamde Sergio Quisquater heeft op de (foute!) zender VTM een gelijkaardig programma als het uwe: De foute quiz. Wandluizen als Mike Verstraeten en Kurt Rogiers maken er zich vrolijk over liedjes van The Village People en Johnny Logan, die ze dan ostentatief knipogend en overdreven enthousiast meekrijsen. Maar wanneer ze 's avonds naar huis rijden, luisteren ze op de radio naar dezelfde liedjes. Thuis is het weer van dattum, op de BV-feestjes waar ze naartoe gaan idem, en dat houdt maar niet op. En dat doen ze dan allemaal onder het motto: hoe idioter we ons gedragen, hoe meer de mensen zullen denken dat we in feite een soort stijlgoeroes zijn, die gewoon graag eens de onnozelaar uithangen. De horror is dat honderdduizenden mensen die redenering nog lijken te volgen ook.

Op een of andere manier is dat allemaal uw schuld, Ornelis. U hebt heel die bende BV-paljassen én de slachtoffers die in uw en Sergio's programma geloven, met het waanbeeld opgezadeld dat hun bespottelijke apengedrag een toonbeeld is van sublieme ironie, terwijl het in feite alleen maar grotesk is — zoek dat woord maar eens op. Geef er de brui aan, Ornelis. Het is genoeg geweest! U bent compleet fout bezig.

Uw welwillende

Roger Bulders

^ Terug naar boven
 

Reacties

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • No HTML tags allowed
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Als maatregel om geautomatiseerde spamrobotten tegen te gaan, vragen wij u het huidige jaar in te vullen. Op die manier kunnen we uw bericht onderscheiden van spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.