Het Grote Participatiedebat: verslag

Met het Grote Participatiedebat organiseerden rekto:verso, Demos en het TheaterFestival op 2 september in deSingel een open uitwisseling tussen al wie meer en minder ervaring heeft met participatie in de kunsten. Lees hier het verslag van een prikkelende voormiddag.

participatie dossier.jpgParticipatie hier, participatie daar: we zijn er nog lang niet mee klaar. Ruim tien jaar nadat Bert Anciaux het begrip lanceerde in de cultuursector, is ‘participatie’ nu een van de vijf functies in het Kunstendecreet. Steeds meer kunstenorganisaties willen ermee aan de slag, maar hoe dan? Ook in de jongste beoordelings-ronde bestond er soms verwarring over.

Aansluitend op de artikelreeks van Ciska Hoet bij rekto:verso, verzamelden zich bijna 150 cultuurwerkers voor het Grote Participatie-debat. Ze konden kiezen voor een ‘passieve lijn’ met zes presentaties van boeiende praktijken, of een ‘actieve lijn’ met vier rondetafels. Eindigen deed het geheel in een afsluitend participatief massadebat. Wat kan participatie de cultuursector bieden? Hoe organiseren we dat, wat zijn onze eigen voorstellen? Hieronder vind je de input van de hele dag.

73_vandenbergh_Het Grote Particiaptiedebat_0.jpg

 

OPWARMING: Participatie van a tot z

BLOK 1

Passieve Participatie

Hoe doen ze het op een ander? Drie organisaties doen hun praktijkvisie op participatie uit de doeken. Ernst Maréchal belicht de Gentse werkplaats voor cocreatie Manoeuvre, Franky Devos vertelt over kunstencentrum Buda in Kortrijk, en Tunde Adefioye stelt de participatieve plannen van KVS voor. Lees het verslag van hun presentaties.

Actieve Participatie

Voor meer interactief aangelegde zielen is er keuze uit twee discussietafels:

1)    Geven of nemen? Waarom bezig zijn met participatie? Wat haal je er als organisatie zelf uit? Of blijft het toch vooral maatschappelijke dienstbaarheid? Lees het verslag van de discussie. 

2)    Het begin van een landschap? Ruim 70 kunstorganisaties vroegen middelen aan voor participatie. Wat is er in Vlaanderen nodig om die functie nog beter waar te maken? Lees het verslag van de discussie.

BLOK 2

Passieve Participatie

Hoe doen ze het op een ander? Nog drie organisaties doen hun visie op participatie uit de doeken, vanuit enkele eigen plannen en projecten. Gerd Dierckx doet de kunsteducatieve visie van RASA uit de doeken, Dirk Seghers onderhoudt ons over alle projecten van Recyclart, en Mulanga Nkolo stelt de Antwerpse theaterwerkplaats en -opleiding kunstZ voor. Lees het verslag van hun presentaties.

Actieve Participatie

Voor meer interactief aangelegde zielen is er keuze uit twee discussietafels:

3)    Participatie en coöperatie: Sommige spelers hebben veel expertise, anderen zijn ernaar op zoek. Hoe kunnen kunstorganisaties, groot en klein, beter samenwerken? Lees het verslag van de discussie.

4)    Partici-wat? Dossierschrijvers weten het als geen ander: geen functie zo breed als ‘participatie’.Wat is het wel, wat niet? Samen op zoek naar een klare definitie. Lees het verslag van de discussie. 

CONCLUSIE: COLLECTIEF SLOTGESPREK 

Als afsluiter gooien we vier stellingen uit de discussietafels in een interactief groepsdebat, omgeroerd met alle gedeelde inzichten van de voorbije uren. Lees hier de collectieve weerslag van de discussie.

 

 

^ Terug naar boven
 

Reacties

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • No HTML tags allowed
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Als maatregel om geautomatiseerde spamrobotten tegen te gaan, vragen wij u het huidige jaar in te vullen. Op die manier kunnen we uw bericht onderscheiden van spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.