Ding dang dong, het is gedaan met Deng

We lazen het in de krant. Het doek viel over Deng. Het zelfverklaarde lijfblad van een klein, maar vastberaden stukje progressief Vlaanderen is dood. Het enige commerciële blad in onze regio dat echt een stevig paar kloten had, vindt blijkbaar geen geldschieters meer. De godverdomde koppigheid die elke Deng opnieuw zo Deng maakte, daar hield ik van.

Deng was rock-'n-roll. Deng was alternatief. Deng was humor. Deng slaagde erin een aantal vaste formats tot op het randje van 't absurde door te voeren. Waar net die formats vaak tot ergernis leiden wist Deng ze tot humor op te drijven. Waar die twee nitwits van Vive La Fête te pas en te onpas worden opgevoerd als groot en nieuw talent, zette Deng ze in hun onnozelheid steevast stevig te kakken. Toen Vlaanderen en Wallonië zich krampachtig verstrengelden in hun belachelijke zoektocht naar de Grootste Belg, werden in Deng koningin Fabiola en Gert Verhulst tegen elkaar uitgespeeld en ging uiteindelijk Filip Dewinter lopen met de kroon van Ergste Belg. Dat was nog eens lachen geblazen.

Deng had ook steengoede marketingcampagnes. Herinner u de 'koop Deng of sterf' advertentie waar wij hier ten huize rekto:verso stiekem, maar behoorlijk jaloers op waren. Dat nu uitgerekend Deng moest sterven in de armen van de mediamarkt, is alleen maar een bevestiging van het feit dat die markt een doodse woestijn geworden is. Een verkavelde zone waarbinnen geen enkele ruimte voor speelsheid of creativiteit meer bestaat.

Dit alles bedacht ik me toen ik wakker werd nadat ik, zoals elk jaar, in een diepe en enigszins onrustige slaap verzeild geraakt was bij het bekijken van Humo's Pop Poll-resultaten. Man van het jaar 2005 werd Tom Boonen, vrouw van het jaar was als het ware bijgevolg Kim Clijsters, lul van het jaar als vanouds George W. Bush, voor de zesde keer op rij al. Niets maar dan ook niets aan heel die Pop Poll kan inderdaad enigszins verrassend genoemd worden. Beste Boek werd Het spook van Toetegaai (Herman Brusselmans wordt er nog tussen haakjes bijgezet, alsof dat echt nodig is) en het beste radiostation is, laat me raden, Studio Brussel, wat me niet geheel onwillekeurig doet denken aan Roos Van Acker die we allemaal blijkbaar graag uit de kleren willen zien gaan. Ze won het met nogal wat voorsprong van Gabriel Rios, die op zijn beurt dan weer de beste zanger nationaal werd. Je kunt tenslotte niet alles hebben, denk ik dan. De wereld is godverdomme klein, zoals ze zeggen, en op de koop toe nog compleet ongevaarlijk ook.

Geef mij dus maar Deng. Niet omdat ik het altijd met hen eens was. Wel omdat Deng binnen de lijntjes kleurde, maar tegelijk een paar lijnen hertekende. En omdat Deng zorgde voor de emancipatie van Nijntje, dat natuurlijk ook.

^ Terug naar boven
 

Reacties

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • No HTML tags allowed
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Als maatregel om geautomatiseerde spamrobotten tegen te gaan, vragen wij u het huidige jaar in te vullen. Op die manier kunnen we uw bericht onderscheiden van spam.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.